Prvog jula počela kampanja „Zajedno, mi smo Srbija“

+100%-

Prvog jula počela kampanja „Zajedno, mi smo Srbija“

 

„Cilj kampanje je jačanje svesti šire javnosti o tome koliko smo mi kao država i društvo bogati različitostima, bogati nacionalnim manjinama, kulturnim i jezičkim različitostima i koliko je važno da sve to očuvamo i negujemo“, naglasila je direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović gostujući u Dnevniku RTS-a.

 

Napomenula je da će kampanjom biti poslata poruka da je bez obzira na razlike potrebno da se poštujemo, razumemo i podržavamo, kao što sam slogan kamppanje poručuje.

 

Kampanja će trajati do 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava posvećen nacionalnim manjinama.

 

Paunovićeva je ukazala da je važno što je mandatarka Ana Brnabić u svom ekspozeu prava nacionalnih manjina označila kao jedan od prioriteta Vlade.

 

„Veoma je važno da je u ekspozeu mandatarka Ana Brnabić istakla da je u prethodnom periodu napravljen napredak u unapređenju prava nacionalnih manjina, kao i da će to biti aktuelno pitanje i u narodnom periodu“, objašnjava Paunovićeva.

 

Očekuje da resori u Vladi koji se bave pitanjima prava nacionalnih manjina još intezivnije nastave sa radom, kao i da je neophodno veće uključivanje lokalnih zajednica u kojima žive pripadnici manjina.

 

 

Govoreći o finansijskoj kontroli saveta nacionalnih manjina, Paunovićeva je navela da su dobili revizorske izveštaje, kao i da je potrebna finansijska disciplina svih korisnika budžeta.

 

U sklopu pregovaračkog poglavlja 23 jedan od zadataka je bio i usvajanje Akcionog plana za nacionalne manjine, a Paunovićeva ističe da je taj plan pomogao u formulisanju kratkoročnih i dugoročnih aktivnosti, ali i pokazao šta treba da se uradi kako bi se unapredili zakonski i institucionalni okviri i kako da se u sve to uključe lokalne zajednice.

 

Izvor: Kancelarija za ljudska i manjinska prava

 

Kategorije: Sedam dana