PROSLAVA BOŽIĆA 2023. GODINE PO GREGORIJANSKOM KALEMDARU

+100%-

PROSLAVA BOŽIĆA 2023. GODINE PO GREGORIJANSKOM KALEMDARU

Hrišćanski vernici koji praznuju Božić po Gregorijanskom kalendaru slave 25. decembra rođenje Isusa Hrista.

 

Rimokatolička crkva i svi hrišćani koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, najradosniji praznik kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista. Kako uči hrišćanstvo, Isus Hrist rođen je tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. Njegovo rođenje donelo je svetlost istine ljudskom rodu, čime je ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

 

„Čovek je pozvan da bude nosilac svetla, topline i ljubavi. To znamo otkako smo se pojavili na zemlji, ali do koje granice može da ide ta svest nošenja svetla, topline i ljubavi ‒ za to smo saznali u osobi Isusa koji se rodio u Vitlejemu“, poručio je u božićnoj poslanici beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

 

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom. Običaj da se u crkve postave jasle potiče iz 13. veka. Božićno vreme je od prvih početaka ovog praznika vezano za svetlo, tačnije za izvor svih svetlosti, Sunce i posebno Boga.

 

„U ovom današnjem trenutku, kada se čini da je tama jača nego svetlo, pogledajmo na malog Isusa pa ćemo shvatiti: pravi izvor svetla, Bog i novorođeni Bogočovek, uvek će imati poslednju reč, i to ne reč nasilja i zla, nego života!“, poručio je u božićnoj polanici beogradski nadbiskup.

 

 

Izvor: mondo.rs

Foto: Google images