GRAD BEOGRAD ČESTITAO SVETSKI DAN ROMA

+100%-

GRAD BEOGRAD ČESTITAO SVETSKI DAN ROMA

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović obratila se 5. aprila 2023. godine na svečanosti, u zgradi opštine Vračar, povodom Međunarodnog dana Roma. Ona je u ime Grada Beograda čestitala Svetski dan Roma i poručila da ovaj dan predstavlja priliku da se pokaže bogastvo romske kulture i istorije, da se sa njom bolje upoznamo i da govorimo o romskom doprinosu našem društvu.

 

Građani romske nacionalnosti čine u Beogradu najbrojniju nacionalnu manjinu, a kako bi se unapredio njihov položaj Grad je doneo Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada za period od 2022. do 2032. godine. To je prvi takav dokument koji je donesen u Beogradu, a takođe usvojen je i Akcioni plan za ovu strategiju za period od 2022. do 2024. godine u čijoj su izradi učestvovali predstavnici romskih udruženje kao i Nacionalni savet romske nacionalne manjine – rekla je Vesna Vidović. Ona je dodala da ovakva dugoročna strategija pokazuje nameru grada da se položaju Romske manjine u narednom periodu posveti dužna i preko potrebna pažnja.

 

Ispunjenjem ciljeva koji su sadržani u strategiji, a koji se odnose na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, stanovanje u najvećoj meri poboljša i unapredi. U našem gradu primenjuju se različite mere podrške kojim se ostvaruju brojna prava u oblasti socijalne zaštite kao i različite afirmativne mere u pristupu obrazovanju – precizirala je zamenica gradonačelnika. Ona je poručila da je u realizaciji strategije potrebna saradnja svih gradskih službi, ali i partnerstvo sa Romima kako bi rezultati bili vidljivi ne samo njima nego svim stanovnicima Beograda.

 

Grad Beograd treba da bude dobro mesto za život svih građana što je vizija strategije. Vekovima živimo zajedno sa Romima, ali osim površnosti i ponekada predrasuda, o njima znamo malo. Potrebno je da stalno ukazujemo na položaj Romske zajednice i na njihova prava, jer to su ljudska prava kojima se garantuju iste šanse za sve. Svi moramo da budemo angažovani da Rome uključimo u naše društvo koje ne prihvata podele – poručila je Vesna Vidović. Predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanović pozdravio je prisutne i poručio da je Srbija na visokom nivou u zaštiti i poštovanju prava nacionalnih manjina.

 

Izvor: Blic

Foto: Blic