MINISTARSTVO KULTURE RASPISALO JAVNI POZIV ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA

+100%-

MINISTARSTVO KULTURE RASPISALO JAVNI POZIV ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA

Ministarstvo kulture 27. novembra 2023. godine raspisalo je Javni poziv za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina koji je otvoren do 26. decembra 2023. godine, saopštili su iz Ministarstva kulture, prenosi Tanjug.

 

U toku javnog poziva, reprezentativna udruženja u kulturi, u svojstvu ovlašćenih predlagača dostavljaju Ministarstvu obrazložene predloge umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi, koji ispunjavaju uslove za dodelu Priznanja za svako područje kulture za koje se priznanje može steći. Priznanja u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi, za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi odnosno kulturi nacionalnih manjina može se steći u oblastima: književno stvaralaštvo, književno prevodilaštvo, muzičko stvaralaštvo, muzička interpretacija, likovna umetnost, primenjena i vizuelna umetnost, dizajn i umetnička fotografija, filmska umetnost i audio vizuelno stvaralaštvo, pozorišna umetnost – scensko stvaralaštvo i interpretacija, opera, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretacija, umetnička igra (klasičan balet, narodna igra i savremena igra), digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova.

 

Takođe Priznanja u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja mogu se steći i za izvođenje muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa, istraživanje, zaštitu, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje nepokretnog kulturnog nasleđa, istraživanje, zaštitu, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog kulturnog nasleđa, istraživanje, zaštitu, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, filmske i televizijske delatnosti.

 

I za naučnoistraživačka i edukativna delatnost u kulturi, bibliotečko-informaciona delatnost, izdavaštvo i produkcija kulturnih programa i dela. Pravo na Priznanje može ostvariti umetnik, odnosno stručnjak u kulturi, državljanin Republike Srbije, koji je dao vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, pod uslovom da je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Republici Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji.

 

Takođe, da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, shodno listi koju utvrđuju reprezentativna udruženja, svako za svoje područje kulture, da ima obrazloženu ocenu vrednosti doprinosa u oblasti kulture u područjima kulture za koja se dodeljuje Priznanje, koju daju umetnička i strukovna udruženja, ustanove kulture, te obrazovne i naučne ustanove i da je ostvario pravo na penziju.

 

Ispunjenost uslova za dodelu Priznanja utvrđuje Komisija koja razmatra dostavljene obrazložene predloge, vrši uži izbor i, u roku do 60 dana od dana isteka javnog poziva, predlaže listu kandidata za dodelu Priznanja.

 

Izvor: Politika

Foto: Dragan Stojanović