Svi događaji

Naslovna

Subotica

petak, 31.05.2013.

Predstavljanje zbornika «Hrvati u Vojvodini: Identitet(i), procesi i društvene aktivnosti»

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizira predstavljanje zbornika «Hrvati u Vojvodini: Identitet(i), procesi i društvene aktivnosti», koje će biti održano u petak, 31. maja u 19 sati, u dvorani 213 Otvorenog univerziteta u Subotici.

Zbornik će predstaviti: prof. dr. sc. Siniša Tatalović, savetnik predsednika Republike Hrvatske iz Zagreba, prof. dr. sc. Čedomir Čupić iz Beograda, prof. dr. sc. Boško Kovačević i Tomislav Žigmanov iz Subotice.

Beograd

31.05.2013.

Gostovanje slovenačke umetnice na Mikser festivalu

Umetnica sa vizijom o Gradu budućnosti – Marjetica Potrč

Slovenačka umetnica i arhitekta Marjetica Potrč  će 31. maja, u okviru Mikser festivala, održati predavanje Vizija o Gradu budućnosti i Umetnik kao medijator: Projekat Karakasa i Amsterdama (A Vision of the Future City and the Artist’s Role as Mediator: Learning from Projects in Caracas and Amsterdam).

Vizija o Gradu budućnosti i Umetnik kao medijator: Projekat Karakasa i Amsterdamarezultat je putovanja kroz odabrane gradove i identifikacije procesa promena u svetu u protekle četiri godine. Potrč smatra da grad budućnosti nije metropola, već skup malih, održivih teritorija organizovanih na lokalnom nivou. Zajednice same diktiraju uslove savezništva sa drugim zajednicama, uče jedne od drugih, a razmena ideja neophodna je za održivost ovog modela.

Marjetica Potrč okupirana je istraživanjem uslova svakodnevnog života i savremene ekspanzije urbanog prostora, kao i tenzija koje u njemu nastaju zbog rastućih društvenih razlika i ekološke krize, ali i geopolitičkih konflikata. Izlagala je u muzejima i galerijama širom Evrope i američkog kontinenta, a imala je i samostalnu izložbu u Gugenhajm muzeju u Njujorku.