OTVARANJE LETNJEG OPERSKOG PROGRAMA ROSI FESTA

+100%-

OTVARANJE LETNJEG OPERSKOG PROGRAMA ROSI FESTA

Letnji operski program Rosi festa biće otvoren u petak, 6. avgusta, i trajaće do 18. avgusta 2021. godine, saopšteno je iz Narodnog pozorišta u Beogradu.


Kako navode organizatori, “ovaj projekat za cilj ima razvoj i usavršavanje profesionalnih veština mladih operskih umetnika, kao i osvajanje nove operske publike kroz inovativan pristup režijskoj postavci i interpretaciji dela”.


Prvo internacionalno takmičenje mladih pevača posvećeno je opusu Volfganga Amadeusa Mocarta povodom obeležavanja 230 godina od njegove smrti.


Nakon završenog onlajn konkursa, sedam odabranih finalista imaće priliku da usavršavaju svoj operski repertoar sa predavačima Akademije, nakon čega će se publici predstaviti na Gala koncertu i takmičenju koje će se održati 12. avgusta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom direktora festivala Stefana Zekića.


Ovogodišnji sastav internacionalnog žirija su primadona Olga Makarina, soprani Katarina Jovanović i Aneta Ilić, šef dirigent Nacionalnog teatra u Brajnšvajgu u Nemačkoj Srboljub Dinić, i izraelski operski dirigent Adi Bar.


Na završnoj večeri akademije će u Nacionalnom teatru biti izvedena opera “Karmen” u režiji Ane Grigorović i pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, a glavnu ulogu će tumačiti izraelska pevačica Šaj Teri.


Svoju podršku festivalu pružili su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ambasada Izraela u Beogradu, Jevrejska opština u Beogradu i Narodno pozorište.

 

 

 

Izvor: SJO

Foto: en.rossifest.org