UDRUŽENJE CRNOGORACA: PROBLEMI U VRBASU I MALOM IĐOŠU SA SLUŽBENOM UPOTREBOM JEZIKA

+100%-

UDRUŽENJE CRNOGORACA: PROBLEMI U VRBASU I MALOM IĐOŠU SA SLUŽBENOM UPOTREBOM JEZIKA

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Gordana Čomić razgovarala je 19. marta 2021. godine sa predsednikom Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“ Nenadom Stevovićem o problemu poštovanja manjinskih prava pripadnika crnogorske zajednice.

 

Kako se navodi u saopštenju press službe Udruženja Krstaš, na sastanku je bilo reči i o konkretnim problemima u opštinama Vrbas i Mali Iđoš, gde crnogorski jezik nije u službenoj upotrebi i pored brojnih inicijativa Crnogoraca koji u tim opštinama žive.

 

„Crnogorska nacionalna manjina ima problem u opštini Vrbas oko službene upotrebe jezika i pisma, iako po popisu iz 2011. godine ima 17,5 odsto građana te opštine koji su se izjasnili kao Crnogorci, a crnogorski jezik nije u službenoj upotrebi pored niza inicijativa još od 2010. godine i imperativne zakonske norme“, navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da je uočen i problem finansiranja CKPD „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca, u opštini Mali Iđoš, „što utiče na funkcionisanje jedinog Crnogorskog kulturnog centra i jedine Crnogorske biblioteke i čitaonice u Srbiji“.

 

„Ministarka Čomić još jednom je ponovila da je ministarstvo alat za sve i da razume kada neko hoće da reši probleme i štiti interese svoje nacionalne zajednice. Dogovoreno je da će se komunikacija u cilju pronalaženja rešenja nastaviti i u narednom periodu“, piše u saopštenju.

 

Izvor: danas.rs

Foto: Udruženje crnogoraca Krstaš