Sve manje znamo o društvu u kom živimo

Naslovna

Elektronski bilten Minority News pokrenut je iz uverenja da postoji potreba za publikacijom koja sadrži informacije i odgovorno obrađene teme od značaja i interesa za pripadnike manjinskih zajednica u Srbiji. Smatrali smo da činjenica da svaki peti stanovnik Srbije pripada nekoj od manjinskih zajednica ne može biti ignorisana, ni kada je u pitanju informisanje u našem društvu.

 

Upozoravajuća je činjenica da pripadnici različitih nacionalnih zajednica danas mnogo manje znaju jedni o drugima nego što je to bio slučaj pre nekoliko decenija.

 

Minority News je projekat koji ima za cilj da doprinese opštoj informisanosti podižući nivo informisanosti zainteresovanih za probleme i pitanja pripadnika manjinskih zajednica.

 

Želimo da odgovorimo na interesovanja i potrebe, ali imamo ambiciju i da probudimo interesovanja. Posebno kod onih koji nisu upoznati sa činjenicom da stvarnost Srbije danas čine različite nacionalne zajednice sa svojim kulturama, umetnošću, istorijom, stvaraocima i ljudima od ideja, znanja, iskustva, vizije…

 

Multikulturalna Srbija je stvarnost, ali i perspektiva. Stoga, Srbiji trebaju razvijeni mehanizmi koji će garantovati očuvanje nacionalnog identiteta svim pripadnicima manjinskih zajednica, ali i mehanizmi koji će stvarati povoljne uslove za razvoj različitih nacionalnih kultura. Projekat koji će pospešivati komunikaciju i predstavljati kanal za plasiranje informacija iz različitih nacionalnih zajednica sigurno može u određenoj meri doprineti stvaranju tih uslova.

 

Minority News će u radu poštovati visoke profesionalne i etičke standarde, ali će istovremeno aktivno zagovarati otvoren i argumentovan dijalog institucija i manjinskih zajednica, kao i odnose poštovanja, uvažavanja i tolerancije u društvu.

 

Minority News je elektronski bilten koji će svoje čitaoce svakog meseca podsećati da u Srbiji žive i stvaraju različite nacionalne zajednice.