DVOJEZIČNE TABLE SA IMENIMA ULICA U BOSILEGRADU

+100%-

DVOJEZIČNE TABLE SA IMENIMA ULICA U BOSILEGRADU

Ulice u Bosilegradu koje do sada nisu imale imena, kao i one koje već jesu, dobile su dvojezična imena po znamenitim ličnostima i događajima koji su važni u istoriji Srbije i Bugarske.

 

Po državnom projektu, koji podrazumeva da svaka ulica ima svoje ime, sve table u 486 ulica i uličica će biti dvojezične.

 

Stefan Stojkov, predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, pojašnjava da je komisija bukvalno išla od ulice do ulice i u dogovoru sa stanovnicima na zboru građana izabrala imena.

 

“Neke ulice su imale imena, neke nisu. Neki nazivi su ostali isti, neki su promenjeni, ali suština je da su sada svi nazivi ulica dvojezični, što Savet podržava i pozdravlja kao odlično odrađen posao”, objašnjava Stojkov.

 

Tako sada u Bosilegradu, prema njegovim rečima, postoji ulica Maršala Tita, Georgi Dimitrova, Pop Dimitrova i Vuka Karadžića. Ulicu je dobio i Jordan Zaharijev, ali i neke lokalne ličnosti.

 

Za sada je postavljeno 153 dvojezičnih tabli u Bosilegradu i prigradskom naselju Rajčilovci, a ostalo je da se postavi još 333.

 

U 37 sela i zaselaka takođe će biti postavljeno oko 800 dvojezičnih tabli. Za ovu, ne malu investiciju, opština je zatražila pomoć Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao i donatora.

 

Izvor: Večernje novosti

Foto: bosilegrad.rs