Javna rasprava o Prijedlogu obrazovnih standarda za bosanski jezik

+100%-

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je u subotu, 14. septembra, javnu raspravu o „Prijedlogu obrazovnih standarda za bosanski jezik za kraj prvog ciklusa osnovnog obrazovanja“ za nastavnike razredne nastave u nastavi na bosanskom jeziku.

 

Na javnoj raspravi Radna grupa koja je izradila prijedlog standarda predstavila je projekat „Razvoj obrazovnih standarda za bosanski jezik za kraj prvog ciklusa osnovnog obrazovanja“ koji sprovodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja te upoznala stručnu javnost sa sadržinom prijedloga standarda.

 

Standardi u obrazovanju su mjere nivoa razvijenosti određenih učeničkih kompetencija. Kompetencije podrazumijevaju različite vidove znanja, vještina i stavova koje učenik posjeduje. Osnovna promjena u obrazovanju orijentisanom ka razvijanju kompetencija učenika je dinamičnije i angažovanije učešće učenika u procesu obrazovanja, što izlazi iz okvira tradicionalnih školskih predmeta. Ovakav pristup zahtjeva planiranje različitih oblika nastave na nivou školskih timova i kompleksniji rad nastavnika na času.

 

Radnu grupu koja je izradila prijedloge standarda za bosanski jezik za kraj prvog ciklusa obrazovanja čine prof. dr. Sead Šemsović, Adela Melajac i Sanela Međedović.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica