O Akcionom planu sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

+100%-

U četvrtak, 17. aprila 2014. godine, u organizaciji Kancelarije za ljudska i manjinska prava, održan je okrugli sto o segmentu Nacrta akcionog plana za sprovođenje Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije posvećen unapređenju položaja nacionalnih manjina.

Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava upoznala je učesnike okruglog stola o fazama kroz koje je Nacrt akcionog plana prošao, kao i o značaju samog dokumenta za pripadnike nacionalnih zajednica. Takođe je istakla i aktivnosti koje je Kancelarija sprovela u predhodnom periodu u cilju, kako praćenja, tako i promocije i unapređenja položaja nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Održana je Konferencija „Unapređenje saradnje državnih organa i nacionalnih saveta nacionalnih manjina“ i četiri radna sastanka na kojima su učestvovali predstavnici nadležnih državnih organa i pokrajinskih sekretarijata, kao i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Prikupljeni su podaci o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u upravama jedinica lokalne samouprave i služenoj upotrebi jezika i pisama nacionalnih manjina u centralnoj Srbiji.

Kancelarija je inicirala donošenje odluka o obrazovanju Saveta za nacionalne manjine i Saveta za unapređenje položaja Roma. Na predlog Kancelarije, u radnu grupu za izradu izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina uključeni su i predstavnici nacionalnih saveta.

Predstavnici Kancelarije su obišli na terenu sve nacionalne savete nacionalnih manjina i, po rečima direktorke, planira se da u narednom periodu počne i drugi krug poseta.

Informaciju sa više detalja možete pronaći na stranici Kancelarije za ljudska i manjinska prava

Kategorije: Minority Weekly 1

Povezani članci