Jedno mađarsko odeljenje u Somboru

+100%-

Jedno mađarsko odeljenje u Somboru

 

U Osnovnoj školi „Bratstvo jedinstvo“ Sombor od 1956. godine pohađa se dvojezična nastava, ali prošle godine nisu imali upisano ni jedno odeljenje na jeziku mađarske nacionalne manjine, dok će ove godine biće upisano jedno odeljenje.

 

Novina je i da će u Osnovnoj školi, u Bačkom Monoštoru, učenici prvi put pohađati kompletnu nastavu na jeziku hrvatske nacionalne manjine.

 

„Škola ima mogućnost da ponudi učenje mađarskog jezika, kao jezika sredine. Ove godine imamo odličan odziv, pa se prijavilo trideset i šest učenika. Imamo stručan kadar, nastava je kvalitetna i sve više učenika je zainteresovano“, kaže Tatjana Janičić, direktorka Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ iz Sombora.

 

U Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine kažu da se od početka zalažu za održanje identiteta, kulture i tradicije, ali da je bez školskog obrazovanja za njihovu manjinu to teško izvesti.

 

„Naša pomoć u školskom priboru izuzetno je velika i mislimo da može poslužiti za oko devedeset odsto ukupne potrebe koje će imati đaci u školi. U paketu su sveske, pernice, flomasteri, bojice i sve ono što je za školu neophodno i što će đacima koristiti“, navodi Slako Jožef, član saveta Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine iz Sombora.

 

Roditelji i đaci prvaci obradovali su se školskom paketu koji im je obezbedio Nacionalni savet.

 

„U našem savetu su nam rekli da ne kupujemo ništa đacima za školu i da će oni sve obezbediti. Takva podrška nacionalne mađarske zajednice nam je od velikog značaja, u svakom smislu, a đacima prava radost pred polazak u školu“, kaže Juhas Ana Maria, roditelj.

 

 

Što se tiče slušanja kompletne nastave na hrvatskom jeziku, ove godine će se prvi put realizovati u Osnovnoj školi „22. oktobar“ u Bačkom Monoštoru, a biće upisano jedno odeljenje prvog razreda.

 

U Školskoj upravi Sombor, kažu da vode računa o svim principima koji su neophodni da bi se formirala odeljenja na jezicima nacionalnih manjina.

 

„Na jezicima i ostalih nacionalnih manjina, kao što je mađarski nastavni jezik, slovački i rusinski uvek se našao jedan kompromis na zadovoljstvo učenika, roditelja i škola, te je to bilo rešavano, pa će tako biti i ubuduće“, ističe , načelnik Školske uprave u Somboru.

 

I ako je sve manje đaka, koji pohađaju nastavu na jezicima nacionalnih manjina, ove godine tamo gde budu formirana školska odeljenja, u Zapadnobačkom okrugu, biće ispod 15 đaka po odeljenju na jezicima nacionalnih manjina.

 

Izvor: RTV Vojvodina

 

 

Kategorije: Izdvajamo