JEVEREJI PROSLAVLJAJU PESAH

+100%-

JEVEREJI PROSLAVLJAJU PESAH

Jevreji proslavljaju Pesah, istorijski praznik u spomen spasenja tog naroda iz egipatskog ropstva.

 

Taj praznik naziva se još i praznik proleća i praznik beskvasnog hleba. Proslavlja se od 28. marta do 4. aprila 2021. godine.


Pesah se obeležava više od tri hiljade godina i smatra se najstarijim praznikom. Izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod vođstvom Mojsija i uvođenje 10 božjih zapovesti bio je trenutak od kojeg su Jevreji počeli da se pridržavaju tih normi, napuštajući paganstvo.


Povodom ovog praznika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku rabinu Isaku Asielu i jevrejskoj zajednici u Srbiji, poželevši im da praznik proslave „sa obiljem duhovne radosti i svakog dobra“.


„Vama i svim pripadnicima jevrejske zajednice u Srbiji srdačno čestitam veliki praznik Pesah. Želim Vam da sećanje na izbavljenje jevrejskog naroda bude večno nadahnuće i nepresušni izvor duhovne snage i radosti. Duhovna snaga i kultura Jevreja je uzidana u temelje evropske civilizacije i srpske kulture. Ona nepokolebljivo svedoči o neraskidivim vezama naša dva naroda, potvrđenim u zajedničkim stradanjima u dvadesetom veku. Želim da Pesah proslavite sa obiljem duhovne radosti i svakog dobra“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.


Izvor: danas.rs

Foto: danas.rs