Održani tradiciconalni „Dani bunjevačke kulture“ u Novom Sadu

+100%-

„Dani bunjevačke kulture” u okviru kojih je prikazan i deo tradicionalne bunjevačke žetvene svečanosti „Dužijanca“ čiji dan, kao svoj nacionalni praznik, Bunjevci obeležavaju u avgustu svake godine, 22. avgusta je, kao i prethodnih šest godina, počeo svečanom povorkom učesnika obučenih u raskošne bunjevačke narodne nošnje i uz zvuke tamburica, koji su prošetali najužim centrom grada Novog Sada.

 

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, učestvovala je u raskošnom defileu učesnika, a nakon toga je u Kulturnom centru Novog Sada na Svečanoj akademiji istakla da ovaj bunjevački praznik jedan je od praznika kojima se cela Vojvodina ponosi.

 

„Vojvodina ima širok spektar nacionalnih manjina koje čuvaju i neguju svoju tradiciju, pismo, jezik, kulturu, običaje i ovo jeste dan života i rada, kojima se svi mi zajedno ponosimo, jer je simbol jednog naroda, koji sa nama svima na ovim prostorima vekovima živi“, rekla je Miloševićeva i podsetila da samo zajedničkim poštovanjem prema prošlosti možemo gledati u budućnost.

 

Dragana Milošević je istakla i značaj obeležavanja 101 godine, kada je održana Velika narodna skupština i kada je doneta odluka o prisajedinjenju vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji, u čemu je uloga i Bunjevaca bila izuzetno velika, na šta smo danas svi zajedno ponosni. Tim pre, apostrofirala je Miloševićeva, je naša obaveza i zadatak da čuvamo to jedinstvo i suživot na ovim prostorima i zato će Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat uvek biti dostojni partneri.

 

Prema rečima predsednice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić, obeležavanje „Dana dužijance“ po kojem su Bunjevci prepoznatljivi veoma je važno, jer on objedinjuje njihov jezik i kulturu i sve ono što čini identitet bunjevačke zajednice.

 

„Posebno smo ponosni što smo naše kolo danas razvili, kao i prethodnih godina ispred zgrade bivšeg hotela „Grand“ u kojoj je, pre tačno 101 godine, održana Velika narodna skupština, na kojem se nalazi i tabla sa tim obeležjem“ naglasila je ona.

 

Ponos zbog uloge Bunjevaca na Velikoj narodnoj skupštini i zbog održavanja „Dužijance“ i u Novom Sadu izrazio je i potpredsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Mirko Bajić, koji je pozdravio prisutne i u ime Svetlane Babić iz Udruženja građana „Bunjevački kulturni centar – Novi Sad” koje je i organizator „Dana bunjevačke kulture“.

 

U ime Grada Novog Sada pozdravne reči uputio je pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović.

 

Izvor: Dnevnik

Kategorije: Bunjevačka zajednica