Predstavljen godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju

+100%-

Danas je u Skupštini AP Vojvodine predstavljen godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u pregovaračkom procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, koji obuhvata period od oktobra 2016. do februara 2018. godine. Predstavljanju godišnjeg izveštaja prisustvovao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Nebojša Drakulić.

 

On je istakao da posebna vrednost ovog izveštaja izražena u stavu da nema stagnacije ili nazadovanja u reformskim aktivnostima te da pojedini sektori beleže brži i efikasniji tempo reformi, a neki sporiji i manje efikasan.

 

Kako je Drakulić naveo, razlike postoje prvenstveno zbog zahtevnijeg pristupa, kao što su reforme pravosuđa i javne uprave ili borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 

„Naša je obaveza da se fokusiramo upravo na one segmente javnih politika gde su uočene određene anomalije, nerazumevanja i otpori promenama ili su rezultati reformi manje vidljivi u praksi“, poručio je Drakulić i ocenio da se to odnosi na sektore koji podrazumevaju celovite i strukturne reforme ili temeljnu revizij

 

Šefica sektora za evropske integracije i ekonomske poslove delegacije Evropske unije u Srbiji Radica Nusdorfer, izrazila je zadovoljstvo što se ovogodišnji izveštaj predstavlja u Vojvodini, te naglasila da je pozitivni napredak ostvaren u oblasti ekonomije kao i  da je potrebno fokusirati se na poslovno okruženje i investicije.

 

„ Kada su u pitanju fiskalni rezultati situacija je odlična, međutim u ovom segmentu potrebno je takođe obratiti pažnu na preduzeća koja nisu prošla proces restrukturiranja upravo radi održavanja fiskalne stabilnosti“, zaključila je Nusdorferova.

 

U diskusiji su učestvovali Biljana Viduka iz Informacionog kutka Evropske Unije u Novom Sadu, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar, član Tima Evropa, Vladimir Medović, profesor Dragan Ilić, generalni sekretar Evropskog pokreta Novi Sad Aleksandar Simurdić, predstavnici Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Izdvajamo