U BEOGRADU OBELEŽEN JOM HAŠOA

+100%-

U BEOGRADU OBELEŽEN JOM HAŠOA

U Beogradu  8. aprila 2021. godine obeležen Jom Hašoa – Dan sećanja na Holokaust i heroizam.


Komemoracija se prvo održala na Jevrejskom groblju. Tom prilikom Davor Salom govorio je o značaju ovog važnog dana, i pročitao pismo predsednika Izraela, Ruvena Rivlina. Rabin Isak Asiel izgovorio je molitve, svi prisutni naglas su čitali imena žrtava preminulih u Holokaustu, a hor „Braća Baruh“ na čelu sa Stefanom Zekićem otpevao je nekoliko prigodnih numera.

 

Položeni su venci na dva spomenika koja se nalaze na Jevrejskom groblju – Spomenik žrtvama Holokausta i Spomenik stradalima u Kladovskom transportu.

 

Na komemoraciji su prisustvovali predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije – Robert Sabadoš, vrhovni rabin Srbije – Isak Asiel, presednik Jevrejske opštine Beograd – Saša Jinker, zamenica ambasadora Izraela u Srbiji – Majan Ben Tura, predstavnici ambasade Izraela i ambasade Austrije, članovi Jevrejske opština Beograd, kao i drugih opština.

 

Nakon komemoracje na Jevrejskom groblju, obišla su se i druga spomen obeležja. Kod spomen obeležja Topovske šupe, jedan deo predstavnika Jevrejske opštine Beograd zapalio je sveće i položio venac.

 

Venci su položeni i na Spomeniku žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu, i spomen obeležju na Ledinama.


Jom Hašoa – Dana sećanja na Holokaust i heroizam, jeste dan kada se u Izraelu obeležava sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu, kao i sećanje na dela heroizma iz tog vremena.

 

Izvor: Savez jevrejskih opština

Foto: Savez jevrejskih opština