Aktiviran Budžetski fond za manjine

+100%-

Aktiviran Budžetski fond za manjine

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je na  sednici Saveta za nacionalne manjine održanoj 23. maja, kojom je predsedavala, da je posle 15 godina aktiviran Budžetski fond za nacionalne manjine, sa budžetskog razdela Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

 

Osim redovnih sredstava koje Saveti nacionalnih manjina već dobijaju od Kancelarije za ljudska i manjinska prava, opredeljena su i dodatna sredstva u iznosu od 1.800.000 dinara namenjena finansiranju projekata iz oblasti kulture, informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina u Srbiji, izjavila je Brnabić.

 

Sednica je održana u konstruktivnoj atmosferi i uz aktivno učešće svih prisutnih predstavnika nacionalnih manjina, a važno je naglasiti da je postignut dogovor o načinu izveštavanja o implementaciji Akcionog plana, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Takođe zakazana je i obuka namenjena Savetima nacionalnih manjina na temu projekata koje finansira EU u organizaciji Kancelarije za Evropske integracije, izjavila je Brnabić.

 

Predsednik mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal rekao je da nacionalni saveti izražavaju zadovoljstvo i zahvalnost ustupcima učinjenim u cilju njihove inkluzije u praćenju ostvarivanja aktivnosti iz manjinskog akcionog plana, kao i spremnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarije za ljudska i manjinska prava da izmenom metodologije po ovom pitanju stvore partnerski odnos sa nacionalnim savetima, navodi se u saopštenju.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici ministarstava spoljnih poslova, pravde, kulture i informisanja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

 

Izvor: RTV

 

 

Kategorije: Sedam dana