BLAGOSLOV ŽITA NA DAN SVETOG MARKA

+100%-

BLAGOSLOV ŽITA NA DAN SVETOG MARKA

Blagoslov žita na dan Svetog Marka, 25. aprila 2023. godine u Subotici, prva je u nizu manifestacija u okviru obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevačke nacionalne manjine – Dana Dužijance. Posvećenje useva obavljeno je na njivi subotičkog poljoprivrednika Mirka Babičkovića.

 

Posvećenje žita je tradicionalni običaj kod katolika. Od Boga se traži blagoslov da vreme bude odgovarajuće a rod dobar. Katolička crkva taj običaj vezuje za Svetog Marka.

 

„Na neki način je crkva vezala uz njegovo ime ovaj današnji dan. Molimo njegov zagovor na ovaj dan, da nas sačuva od svih elementarnih nepogoda. Uvek se mi, koji radimo na poljima, bojimo da ne bude neko veće zlo”, ističe mons. Ferenc Fazekaš, upravnik Subotičke biskupije. Blagoslov žita na dan Svetog Marka je prilika da poljoprivrednici ocene u kakvom su stanju usevi.

 

„Prvi utisak koji smo stekli prilikom izlaska na njivu, jeste da ćemo imati plodnu godinu. Bar tako pokaziva na slamu, a nadamo se, pošto i kiše ima dovoljno, da će biti i na zrnu dobra godina”, kaže Mirko Babičković, domaćin.

 

Blagoslov žita je prva manifestacija u okviru ovogodišnjeg programa obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Dužijance. „Pravićemo Dužijancu svim srcem, od prve manifestacije, koju sada radimo, pa sve one nadalje. Biće određenih novina, ali kada budemo imali još par informacija svakako da ćemo to podeliti, a naša Dužijanca, već tradicionalno – 15.avgust u centru grada Subotice, prosto da svi dođemo, da je obeležimo i da je proslavimo”, poručuje Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

 

Na istom mestu gde je danas održan blagoslov žita biće održana i jedan od najzanimljivijih manifestacija u okviru obeležavanja Dana Dužijance – ris, odnosno prikaz tradicionalnog načina košenja žita.

 

Izvor: RTV

Foto: RTV