DELEGACIJA NACIONALNOG SAVETA RUMUNA POSETILA ZRENJANIN

+100%-

DELEGACIJA NACIONALNOG SAVETA RUMUNA POSETILA ZRENJANIN

Delegacija Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji boravila je 31. marta 2023. godine u radnoj poseti Zrenjaninu, gde je obišla Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna i lokalnu samoupravu u Zrenjaninu. Delegaciju je predvodio novi predsednik dr Valentin Ardeljan a pored njega u delegaciji su bili i novoizabrani potpredsednici, dr Trajan Kačina i Marinel Mendrea. Kačina je ujedno i koordinator Odbora za kulturu pri Nacionalnom savetu, dok je Mendrea na funkciji člana Gradskog veća grada Zrenjanina, saopštio je kabinet gradonačelnika Zrenjanina.

 

Pripadnici rumunske nacionalne zajednice žive u Ečki, Jankovom Mostu, Kleku i Zrenjaninu, a prema prethodnom popisu stanovništva ovde živi više od 2.000 Rumuna.

„Zastupljeni su u mnogim sferama društveno-političkog i kulturnog života grada, a među njima su bili i istaknuti pojedinci, poput književnika, prevodioca i lingviste dr Radu Flora, čije se delo neguje kroz memorijal svake godine“, istaknuto je priliko razgovora sa zrenjaninskim gradonačelnikom.

 

U nastavku posete delegacija Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine boravila je u Zavodu za kulturu vojvođanskih Rumuna, gde je održan sastanak s predsednikom Todorom Ursuom. Ta ustanova, osnovana 2008. godine, realizuje, inicira i podržava projekte promovisanja multikulturalnosti i interkulturalnosti u Vojvodini, kao i negovanja i očuvanja rumunske kulturne baštine na ovim prostorima.

 

Izvor: Danas

Foto: Danas