Formirani svi nacionalni saveti nacionalnih manjina

+100%-

Svi nacionalni saveti nacionalnih manjina – ukupno 22 – konstituisani su u zakonski predviđenom roku, a očekuje se da će do početka januara oni usvojiti Statute i izabrati predsednike i članove ostalih tela, kaže pomoćnica za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić.

 

Ona je navela da su većina Nacionalnih saveta održali i prve redovne sednice na kojima su birali predsednike i usklađivali Statute sa odredbama novog Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

 

„Veliki broj Saveta je već izabrao predsednike, a to je prvi korak u postupku koji se sprovodi pred Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave koje ima zadatak da, pre nego što upiše predsednike u registar Saveta, proveri da li su ti postupci u skladu sa zakonom“, rekla je Antić za Tanjug i podsetila da su nakon izbora formirana i dva nova Nacionalna saveta – ruske i poljske nacionalne manjine.

 

Pojasnila je da Nacionalni saveti ruske i poljske nacionalne manjine imaju rok od 10 dana od konstitutivne sednice da usklade Statute i 30 dana da izaberu predsednike, dok ostali Nacionalni saveti imaju rok od 20 dana za usklađivanje svojih Statuta i 30 dana da izaberu predsednike.

 

„Krajnji rok kada očekujemo da će svih 22 Nacionalna saveta imati usvojene statute i izabrane organe je početak januara sledeće godine“, navela je Antić. Kako je rekla, u toku je upis Nacionalnih saveta, odnosno promena podataka u Registru nacionalnih saveta.

 

Antić je ukazala na odredbe novog Zakona o nacionalnim savetima o nespojivosti funkcija predsednika Nacionalnog saveta, kao i predsednika i članova Izvršnog odbora saveta sa političkim funkcijama.

 

Poštujući novu zakonsku odredbu predsednik opštine Kučevo Novica Janošević podneo ostavku na tu funkciju i preuzeo dužnost predsednika Nacionalnog saveta Vlaha, a isto je učinila narodna poslanica Libuška Lakatoš, članica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

 

Antić je, takođe, podsetila i na odredbu o ovlašćenjima Saveta i napomenula da članovima nije dozvoljeno da koriste Savet u političke svrhe već za delovanje u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma.

 

Upitana o mogućim nepravilnostima i primedbama nakon prvih konstitutivnih sednica, Antić je navela da je Republička izborna komisija objavila izveštaj o sprovedenim izborima iz kojeg se, kako kaže, može zaključiti da su protekli u najboljem redu.

 

„Što se tiče postupka konstituisanja, koji je još uvek u toku, postoje određene proceduralne primedbe koje Ministarstvo razmatra i koje će se uzimati u obzir prilikom upisivanja u registar. Primedbe u vezi sa održavanjem prvih sednica Nacionalnih saveta su uglavnom proceduralne prirode i odnose se na primenu Poslovnika ili Statuta, ali većih problema koji bi uticali na regularnost konstituisanja nije bilo“, kazala je Antić.

 

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina održani su 4. novembra ove godine, a pravo glasa imalo je 507.183 pripadnika manjinskih zajednica.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Sedam dana, Top vesti