Inicijative za unapređenje kulturne saradnje sa Češkom

+100%-

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević i predstavnici delegacije Poslaničkog doma Parlamenta Češke ocenili su juče, 19. marta, da je saradnja umetnika i institucija dveju zemalja veoma razgranata, ali da treba uložiti dodatne napore u  povećanje obima kulturne razmene.

 

Na sastanku ministra sa češkom delegacijom, koju je predvodio predsednik Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Vaclav Klaus, bilo je reči i o mogućnosti organizacije nedelje srpske kulture u Češkoj, kao i nedelje češke kulture u Srbiji tokom 2020. godine. Ove manifestacije podrazumevale bi razmenu gostujućih likovnih, muzičkih, filmskih i sadržaja iz ostalih oblasti kulture.

 

Jedna od tema bila je i negovanje kulture sećanja, kao i inicijativa postavljanja spomen-ploča zaslužnim Česima u Srbiji, odnosno Srbima u Češkoj.

 

Takođe, razmatrana je i mogućnost snimanja dugometražnog dokumentarnog filma o stradanju Srba u logoru Jindrihovice tokom Prvog svetskog rata. Postoje podaci da je u ovom logoru, koji je bio najveći na teritoriji cele Austrougarske, tokom Velikog rata stradalo 7.100 Srba.

 

Ovom prilikom najavljena je izložba povodom obeležavanja 30 godina od „Plišane revolucije“ u bivšoj Čehoslovačkoj, koja će biti postavljena u holu Narodne skupštine u septembru ove godine.

 

Sastanku je prisustvovao ambasador Češke Republike u Srbiji Tomaš Kuhta, šef političkog sektora Ambasade Pavel Kobližka, član Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Milosava Rutiva, sekretar Odbora Helena Novakova i Šarka Vaškova iz Odeljenja za spoljne poslove parlamenta Češke.

 

Izvor: Vlada Republike Srbije

Kategorije: Češka zajednica