ISTAKNUTE ŽENE NACIONALNIH MANJINA

+100%-

ISTAKNUTE ŽENE NACIONALNIH MANJINA

U Novom Sadu, 17. juna 2021. godine, u organizaciji Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana u saradnji sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina održan je skup pod nazivom „Istaknute žene nacionalnih manjina“.

 

 

Prisutne su pozdravili zamenici pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova i za zaštitu prava nacionalnih manjina, Snežana Knežević i Janoš Oros. Cilj skupa je bio da se skrene pažnja na umetničke, intelektualne, naučne, prevoditeljske, prosvetne i pedagoške aktivnosti žena. O radu književnice Marije Đorđević Malagurski i stvaralaštvu vajarke Ane Bešlić govorila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

 

 

Edvina Erdedi iz Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine predstavila je život i rad glumice i pozorišne prvakinje Ibi Romhanji, dok je profesorka Filozofskog fakulteta Ana Makišova govorila o radu istaknute slovačke ligvistkinje, prevoditeljke, esejistkinje i pedagoškinje prof.dr Marije Mijavec.

 

 

 

Slađana Teodorović je ispred Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine predstavila rad profesorke strukovnih studija dr Marije Aleksandrović, inače prve Romkinje koja je doktorirala iz oblasti književnosti.

 

 

O životu, delu i stvaralačkim dometima rusinske pozorišne i filmske glumice Irene Kolesar govorila je Irina Hardi Kovačević, dok je dr Tatjana Petrika, u ime Nacionalnog saveta Rumuna, predstavila lik i delo dr Rodike Petku, specijalistkinje medicine rada.

 

 

Bilo da su dale doprinos unapređenju zdravstvene zaštite ili da su nesebično darivale sebe umetnosti, unapređivale obrazovne obrasce, jačale nacionalnu svest i identitet pripadnika/ca nacionalnih zajednica, sve gore pomenute žene mogu i danas služiti i služe kao podstrek i nadahnjujući uzor. Spisak ovakvi žena je praktično beskonačan i predstavlja neiscrpan izvor za organizaciju sličnih skupova u narednom periodu.

 

 

 

Izvor: rada.org.rs

Foto: rada.org.rs