JASENOVAC ZA NEZABORAV

+100%-

JASENOVAC ZA NEZABORAV

U spomen parku Šumarice, u Muzeju 21. oktobar u Kragujevcu u subotu, 5. septembra  otvorena je najveća izložba o Jasenovcu u Srbiji posle Drugog svetskog rata pod nazivom „Jasenovac, pravo na nezaborav“. Veliki školski čas o Jasenovcu održaće se na platou i u muzeju Velikog časa u Kragujevcu. U okviru svečanog otvaranja izložbe predviđeni su i prateći događaji:

 

1.    Polaganje venaca na spomenik V-3 kragujevačke gimnazije koje je streljano 1941. g. koji će položila predsedavajući NS RS Smilja Tišma, preživelo dete logoraš logora Jasenovac, narodni poslanik, PPV i MSP Ivica Dačić, ministar rada i veterana Zoran Đorđević, potomak Nikole Tesle Lazar Kosanović, potomak profesora Pavlovića koji je stao pred streljački vod, ostavši upamćen po rečima „Pucajte ja i sada držim čas!“, direktor izložbe prof. dr. Gideon Grajf, ekspert za Aušvic i Holokaust iz Izraela, a u prisustvu  gradonačelnika Grada Kragujevca, direktora Spomen parka, predsednika Udruženja logoraša Jasenovac,i predsednika SUBNORA.. Govori potomak prof. Miloja Pavlovića.

2.    Svečana promocija trilogije prof. dr Grajfa o Jasenovcu, ustaškom konačnom rešenju i Alojziju Stepincu i naučna ZUM konferencija i promocija knjige prof. Mekkormika o Anti Paveliću, na prednjem platou Muzeja. Govore: prof. dr Grajf i preživeli deca logoraši, za tim prof. dr Miloje Pršić, istoričar, Slobodan Kljakić publicista i doajen srpske novine Politika, dr Biljana Đorović, filozof medija, general Vidosav Kovačević.  Obraćanje gradonačelnika Kragujevca, predsednika NS RS Tišme, ministra veterana Đorđevića, a završna reč PPV i MSP I. Dačić. Akademik D. Simeunović, Dragoslav Bokan, publicist, Slobodan Kljakič, publicist i doajen novine Politika, dr Biljana Šorović publicist I Dragan Vujičić.

3.  Svečano otvaranje izložbe – presecanje vrpce na zadnjem platou Muzeja i otkrivanje prve i najveće u svetskoj istoriografiji makete logora Jasenovac koju je sačinio Arhitektonski fakultet 10mh3m i teške 2 tone. Maketu je otkrila Smilja Tišma, preživelo dete logoraš logora Jasenovac, narodni poslanik, potomak Nikole Tesle Lazar Kosanović kao i PPV i MSP Ivica Dačić i ministar rada i veterana Đorđević.  U umetničkom programu na svečanom otvaranju primadona beogradske opere Jadranka Jovanović otpevala je srpsku, jevrejsku i romsku himnu, a pročitane su i poeme „Krvava bajka“ i video spot Međunarodne ekspertske grupe „Otvori mi brate“ u izvođenju primadone Jovanović, Ane Sofrenović i Stivena Hantingtona. Muzički aranžman kompozitor Vojkan Borisavljević.

Na konferenciji  se preko video linka obratio profesor univerzitea Bar Ilan iz Izraela, i prof. dr Lea Ganor i dekan Pravnog fakulteta ONO akademskog koledža iz Izraela prof. dr Juval Elbašan, a iz Nemačke gospodin Markus Goldbah. Moredar je Fabijan Vendrih iz Holandije, član Međunarodne ekspertske grupe GH-7.

 

Izvor: Savez jevrejskeih opština u Srbiji

Foto: Savez jevrejskeih opština u Srbiji

Kategorije: Sedam dana, Uncategorized