„Lepota različitosti“ u Beloj Crkvi

+100%-

U organizaciji udruženja „Češka Beseda Kruščica“ i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, od 12. do 14. jula u Beloj Crkvi održan je sedmi po redu međunarodni i multikulturalni festival „Lepota različitosti“.

 

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Ambasada Republike Češke u Beogradu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Opština Bela Crkva i Nacionalni savet češke nacionalne manjine.

 

U petak, 12. jula, „Belocrkvanske mažoretkinje“, folklorne sekcije KUD „Češka Beseda Kruščica“, „Češke Besede Bela Crkva“, KUD „Vukomir Vidić – Uča“ iz Kusića i KUD „Đorđe Maletić“ iz Jasenova, kao i gosti iz Češke Republike, Folklorni ansambl „Visočan“, prodefilovali su centrom Bele Crkve. U Gradskom parku održano je svečano otvaranje festivala uz intoniranje državne himne Republike Srbije i države himne Republike Češke u izvođenju gradskog hora „Bella Musica“.

 

Pristutnima se obratio predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević. Izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja folklornih grupa, koja su učestvovale na festivalu a posebno je tom prilikom pozdravio NJ. E. ambasadora Republike Češke u Srbiji, Tomaša Kuhtu.

 

„Republika Češka je naviše pomagala opštinu Bela Crkva kroz mnogobrojne projekte u oblasti infrastrukture i u očuvanju češkog kulturnog nasleđa. Organizacioni odbor festivala je kvalitetnim radom omasovio i unepredio manifestaciju, a opština Bela Crkva je to prepoznala i uvrstila festival u manifestacije od opštinskog značaja“ – rekao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

 

U ime Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, goste i publiku je pozdravila predsednica saveta, Ljiljana Stehlik.

 

„Želim da svi mi vidimo koliko bogatstvo imamo i mi kao Česi i sve ostale nacionalne zajednice koje žive na ovim prostorima u slozi i ljubavi“ – istakla je Ljiljana Stehlik.

 

Festival je zvanično otvorio njegova ekselencija Ambasador Republike Češke u Beogradu, Tomaš Kuhta.

 

„Izuzetno mi je drago da vas mogu pozdraviti u Beloj Crkvi koja je sedište Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i centar češke manjine u Srbiji. Imamo 19 udruženja češke manjine u Srbiji, ali u Beloj Crkvi se osećamo najviše kao kod kuće, a mislim da su svi Česi koji žive u opštini Bela Crkva srećni što baš žive na ovom području. Želim da se zahvalim lokalnoj samoupravi opštine Bela Crkva na svoj podršci češkoj zajednici u vašoj opštini. Ambasada Republike Češke i Ministarstvo inostranih poslova podržavaju aktivnosti češke manjine na očuvanju kulture, tradicije, jezika i u oblasti obrazovanja, ove godine kroz 29 različitih projekta u vrednosti od 23 hiljade evra. Veoma je značajno što je ovde danas veliki broj stanovnika opštine Bela Crkva koji će videti deo češke narodne igre, a primetio sam da u foklornim društvima imamo i članove koji nisu Česi, a neguju češki folklor“ – istakao je Tomaš Kuhta.

 

Mnogobrojna publike u Gradskom parku uživala je u nastupu „Belocrkvanskih mažoretkinja“ na nakon toga u srpskoj i češkoj narodnoj igri i pesmi.

 

Izvor: BC Info

Kategorije: Češka zajednica