MIROVIĆ: ZAJEDNIŠTVO JE DUBOKO UKORENJENO U VOJVODINU I CELU DRŽAVU SRBIJU

+100%-

MIROVIĆ: ZAJEDNIŠTVO JE DUBOKO UKORENJENO U VOJVODINU I CELU DRŽAVU SRBIJU

„Ponosni smo na bratstvo, solidarnost i zajedništvo i trudićemo se da u godinama koje su pred nama razvijamo sve ono što je najsnažnija bit u Srbiji, a posebno ovde u Vojvodini. Zajedništvo je duboko ukorenjeno u Vojvodinu i celu državu Srbiju i na tome ćemo graditi našu politiku i u budućnosti“ rekao je 11, avgusta 2023. godine predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na otvaranju 61. Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu.

 

Tradicionalnu manifestaciju Slovaka u Srbiji organizuju Opština Bački Petrovac, Matica slovačka u Srbiji i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine.

 

„Godine 1901. preminuo je Svetozar Miletić, koji nije dočekao 1918. i prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ali Jaša Tomić, Ljudevit Mičatek i mnogi drugi delegati na Skupštini prisajedinjenja u Novom Sadu, i svi oni koji su pre njih sanjali o slobodi, o uspravnoj Srbiji, zajedništvu, ravnopravnosti, napretku, o solidarnosti među ljudima i narodima – radovali bi se večerašnjem skupu na kojem možemo da kažemo smo bili, i da ste vi danas, dostojni naslednici velikih zavetnih misli“ rekao je Mirović. Predsednik je dodao da i danas u našoj svakodnevici možemo proveriti te velike ideje kojima su nas vodili naši prethodnici.

 

„Uveren sam da smo ispunili ideal zajedništva i da na svakom koraku to možemo pokazati, na nacionalnom i pokrajinskom nivou i u mnogim lokalnim samoupravama gde pripadnici slovačke nacionalne manjine ostvaruju svoja prava, upravo onako kako su to bile poruke ujedinjujućih dana“ rekao je Mirović. Dodao da su minule godine bile one godine u kojima su učinjeni konkretni napori da prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Vojvodini, među njima i slovačke, dođu do visina kada možemo da kažemo da su načela ravnopravnosti u punoj meri ispunjena.

 

„Radili smo zajednički na izgradnji institucija, u sve većem obimu finansirali smo objavljivanje listova, trudili smo se, zajednički sa pripadnicima slovačke nacionalne zajednice, da očuvamo jezik, pismo, kulturu i običaje“ naglasio je Mirović. U budućnosti ćemo uraditi sve da budemo dostojni nastavljači velikih tradicija povodom kojih smo se okupili – rekao je na kraju Mirović zahvalivši se slovačkom narodu na podršci i zajedništvu.

 

Izaslanik predsednika Republike Srbije, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, Miloš Vučević istakao je da je Republika Srbija slobodarska zemlja koja zavet o slobodi čuva još od Sretenjskog ustava. „Zato stojimo danas pred našom slovačkom braćom i pitamo se da li smo zavet slobode ispunili? Mislim da imamo čime da se ponosimo i šta da pokažemo svetu! “ poručio je Vučević podsetivši na to da su upravo u Bačkom Petrovcu još davne 1919. godine organizovane prve Slovačke narodne svečanosti koje slave kulturu, jezik i običaje slovačkog naroda.

 

Na svečanosti su se obratili i ministar kulture Republike Slovačke Silvija Hroncova predsednica Opštine Bački Petrovac Jasna Šproh, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrakova i predsednik Matice slovačke u Srbiji Branislav Kulik. Svečanosti su prisustvovali članovi Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine.

 

 

 

Izvor: blic.rs
Foto: Pokrajinska vlada