Na rezoluciju o Srbiji u Evropskom parlamentu 190 amandmana

+100%-

Na rezoluciju o Srbiji u Evropskom parlamentu 190 amandmana

nar-crta

Na nacrt rezolucije izvestioca za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvida Mekalistera stiglo je 190 amandmana iz različitih poslaničkih grupa. Jedan broj amandmana se odnosi na položaj nacionalnih manjina u Srbiji.

nar-crta

Bela crta

eu-parlament

Između ostalog, amandmani se odnose na rešavanje kosovskog pitanja, položaj nacionalnih manjina, slobodu medija, međususedske odnose i usklađivanja spoljne politike sa Briselom.

Bela crta

Poslanici Saveza liberala i demokrata u EP Jozo Radoš, Ilhan Kjučuk, Ivan Jakovčic, Petras Auštrevičius i Hilde Vautmans izneli su konstaciju da je „proces privatizacije medija u Srbiji vodio je do koncentracije vlasništva nad medijima, naročito ugrozivši medije i programe na jezicima manjina“. Kritike na račun medijske situacije iznele su i druge poslaničke grupe, uključujući Tanju Fajon, koja u ime Napredne alijanse socijalista i demokrata izražava zabrinutost zbog „sve veće autocenzure i političkih pritisaka kojima se podriva nezavisnost medija“. Ista poslanica ukazuje na slučajeve plagijatorstva na univerzitetima i podseća da Srbija treba da uzme u obzir preporuke OEBS-a o održavanju transparentnih izbora, a kao problem navodi“nedovoljnu transparetnost u finansiranju političkih stranaka i izbornih kampanja“.

Bela crta

Ovi poslanici, takođe, predlažu da se u završni tekst uključi konstatacija da pregovaranje o poglavlju 35 „od ključne važnosti za napredak Srbije na putu ka EU, uzimajući u obzir da je puna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova značajan uslov za pristupanje Srbije EU i da Srbija u tom kontekstu treba da izmeni Ustav“.

Bela crta

Konačni tekst rezolucije Dejvida Mekalistera o Srbiji biće usvojen na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u februaru. U nacrtu tog dokumenta Mekalister je prošlog meseca naročito pohvalio postupanje Srbije u migrantskoj krizi, kao i tokom pregovora sa Prištinom, ocenjujući da je takav dijalog doprineo otvaranju poglavlja 35

Bela crta

Kategorije: Sedam dana