Obeležena stogodišnjica od osnivanja Gimnazije „Jan Kolarˮ

+100%-

Svečanom akademijom u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu, Gimnazija „Jan Kolarˮ s domom učenika obeležila je juče 100 godina postojanja.

 

Tim povodom, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš prisustvovao je svečanosti, gde se u ime Pokrajinske vlade, njenog predsednika Igora Mirovića, i u svoje lično ime obratio prisutnima.

 

„Vaša je gimnazija obrazovala i vaspitala cele generacije u Vojvodini, ima prosvetiteljsku tradiciju od celih stotinu godina, a danas je primer savremene, kreativne škole s jasnom vizijom, posvećenim i stručnim profesorima, odličnom tehničkom opremljenošću i – pre svega – velikim potencijalom u vama – učenicima, gimnazistima. Kao dvojezička škola, neguje, podstiče i promoviše uspeh, znanje i darovitost, sledi ali i postavlja najviše obrazovne standarde. Naš sekretarijat dosledno prepoznaje taj potencijal i podržava gaˮ – izjavio je Njilaš.

 

Kao što je rekao, ništa za identitet jedne nacionalne zajednice nije toliko važno i toliko presudno kao obrazovanje, posebno kada ona, sticajem istorijskih okolnosti, živi izvan matične zemlje.

 

„Bez obrazovanja nema svesti o samom sebi i o sopstvenim vrednostima koje moramo da čuvamo i razvijamo, a nema ni svesti o pravim vrednostima drugih s kojima živimo na istom prostoru i koje, takođe, treba da učimo, jer nas i one obogaćuju i čine boljim. Zato je ova institucija zaista od ogromnog značaja – i to ne samo za slovačku zajednicu, te zato i jeste trajala i pretrajala ceo jedan vek. I trajaće, uveren sam, i u vremenu koje je pred namaˮ – rekao je pokrajinski sekretar.

Mogućnost obrazovanja na maternjem jeziku, na svim obrazovnim nivoima, samo je jedan od segmenata putem kojih Autonomna pokrajina Vojvodina čuva svoju multinacionalnost, multietničnost i multikulturalnost.

 

„To je trajno opredeljenje aktuelne Pokrajinske vlade, koje je potpuno imuno na bilo kakve dnevnopolitičke uticajeˮ – zaključio je Mihalj Njilaš na svečanosti, te je potom na slovačkom jeziku čestitao jubilej.

 

Uz zvaničnike Slovačke Republike, predstavnike diplomatskog kora, Skupštine Grada Novog Sada i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, ceremoniji su prisustvovale i druge brojne zvanice iz javnog i kulturnog života.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Slovačka zajednica