Pokrajina neće da finansira predstave na slovačkom

+100%-

Pokrajina neće da finansira predstave na slovačkom

 

Iako je Slovačko vojvođansko pozorište (SVD) u Bačkom Petrovcu od osnivanja 2003. godine redovno imalo finansijsku podršku od resornog pokrajinskog sekretarijata za dve pozorišne premijere u toku jedne godine, ove godine se to promenilo.

 

Posle završetka konkursa u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama u SVD dolazi pismeni odgovor potpisan resornim sekretarom Miroslavom Štatkićem, da su im svi projekti za 2017. godinu odbijeni. Odnosno, da neće dobiti finansijska sredstva ni za realizaciju pozorišne predstave a ni za organizaciju festivala 22. Petrovački dani pozorišni.

 

Tako da posle 150 godina pozorišta koje smo proslavili prošle godine, imamo novu stvarnost o kojoj je u sredu 5. jula u SVD na konferenciji za novinare informisali direktorica Viera Krstovska. Objasnila je da troškovi u vezi sa funkcionisanjem zgrade SVD i platama – sada već manjeg broja zaposlenih (samo troje) – finansira Opština Bački Petrovac. Drugim rečima, imamo formu, ale ne i sadržaj.

 

Tradicionalni pozorišni festival održaće se od 22. – 26. septembra zahvaljujući podršci iz opštine, republike, Kancelarije za Slovake u dijaspori i sponzora, ale u okviru njega će planirana pozorišna premijera domaćina ipak izostati.

 

Rukovodstvo SVD, kao i Upravnog odbora, je u vezi sa teškom situacijom pokušalo da dobije sredstva iz pokrajine i naknadno posle rebalansa budžeta, ali za sada odgovor nisu dobili. Zato su i na novonastalu situaciju upozorili Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Maticu slovačku u Srbiji, Slovake pokrajinske poslanike, a informisali su i predstavnike državnih institucija Slovačke republike da u okviru svojih mogućnosti pomognu ovoj instituciji, jer pored ovakve ignorantske politike pokrajinske vlade ne može se ništa drugo očekivati – sem nestanak profesionalnog pozorišta Slovaka u Srbiji.

 

Samo na nama svima a posebno na slovačkoj kulturnoj javnosti jeste da li ćemo na to tiho gledati i konstatovati da smo izgubili reprezentativnu pozorišnu instituciju Slovaka u Srbiji. Jer para za kulturu u pokrajinskom budžetu ima dosta. Samo je pitanje kome su ih podelili i sa kojim ciljevima.

 

Izvor: Hlas ljudu