ODRŽANA MANIFESTACIJA „JESENJE PRELO U SURČINU“

+100%-

ODRŽANA MANIFESTACIJA „JESENJE PRELO U SURČINU“

Trodnevna manifestacija „Jesenje prelo u Surčinu“ održana je od 24. do 26. rujna  2021. godine u prostoru Rimokatoličke župe „Presveto Trojstvo“ u Surčinu u organizaciji Hrvatske čitaonice „Fischer“ iz Surčina.


Nekadašnja manifestacija „Izložba iz bakinih ormara“, koja se održavala posljednjih triju godina, ove je godine pod novim nazivom „Jesenje prelo u Surčinu“ prerasla u trodnevnu manifestaciju, a posjetiteljima je ponuđen bogat program – otvorenje etnosobe, izložba vezova pod nazivom „Iz ormara naših baka“, radionica štrikanja te prelo pod geslom „Divani kako je kadgod bilo“.


„Kulturna raznolikost jest svojevrsno bogatstvo. Kultura ima prirodnu potrebu za komunikacijom, ona je dijalog s drugima i drukčijima i bez tog dijaloga kultura ostaje glas u tami, glas u praznini, glas koji niti tko čuje niti tko očekuje.“, bile su pozdravne na samom otvorenju ove manifestacije.


U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji sudionike i goste pozdravio je član Odbora za kulturu HNV-a i upravitelj Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“ Darko Polić koji je istaknuo: „Želim vam da ustrajete, sve što uradimo jest veliko u ovom trenutku. Možda vam se nekad učini da smo mogli i više i bolje, ali ovo je važno jer mi sada dajemo primjer i postavljamo više standarde naraštajima koji dolaze.“


Uz članove Hrvatske čitaonice „Fischer“ koji su izlagali hrvatsku baštinu, na izložbi su sudjelovali i Slovaci s Udrugom „Perla“ iz Boljevaca te udruge žena iz Surčina i Jakova koje su prikazale tradicijsku baštinu Srba u Srijemu.



Izvor: HNV
Foto: HNV