Potpisan sporazum crnogorskih udruženja u Srbiji

+100%-

Na inicijativu Uprave za dijasporu, 14. jula je u Beogradu potpisan sporazum o međusobnoj saradnji nacionalnih udruženja Crnogoraca u Republici Srbiji za zajednički nastup na izborima za savjete nacionalnih manjina koji će se održati na jesen ove godine.

 

Sporazum je potpisalo 13 udruženja iz svih krajeva Srbije – Beograda, Novog Sada, Subotice, Aleksinca, Vrbasa, Kule, Lovćenca, Feketića, Crvenke, Zmajeva i Malog Iđoša.

 

Ovim sporazumom se nacionalna udruženja Crnogoraca u Republici Srbiji, čije se aktivnosti temelje na afirmaciji i zaštiti crnogorskih identitetskih vrijednosti, obavezuju da međusobno sarađuju na predstojećim izborima za izbor članova Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji. Udruženja, potpisnici sporazuma, će, kako je najavljeno, u međusobnoj komunikaciji i saradnji, uz uvažavanje interesa cjelokupne crnogorske manjine u Srbiji, formirati jedinstvenu elektorsku listu za formiranje budućeg nacionalnog savjeta koji će u svom radu na produktivniji i kvalitetniji način opravdati svrhu svog postojanja kroz konkretne projekte u aktivnosti usmjerene na promociji Crne Gore u Srbiji, crnogorske manjine u Srbiji i zaštiti njenih posebnih prava na polju očuvanja identiteta, tradicije, kulture i obrazovanja.

 

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici Uprave za dijasporu, a sporazum je, kako je naglašeno, otvoren za sva zainteresovana crnogorska udruženja u Republici Srbiji.

 

Izvor: www.aktuelno.me

Kategorije: Crnogorska zajednica