PREDSTAVNICI NACIONALNIH SAVETA BUGARSKE I MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE U SUBOTICI O JAČANJU SARADNJE

+100%-

PREDSTAVNICI NACIONALNIH SAVETA BUGARSKE I MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE U SUBOTICI O JAČANJU SARADNJE

Mađarska pruža snažnu podršku mađarskoj nacionalnoj manjini u Srbiji, a takav stepen podrške želi da dostigne i bugarska nacionalna manjina kada je u pitanju njihova matična zemlje, Bugarska. To je između ostalog izjavio predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov, koji je u Subotici 27. maja 2022. godine razgovarao sa rukovodstvom Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.


Poseta predstavnika bugarske nacionalne manjine Subotici predstavlja nastavak odlične saradnje sa mađarskom zajednicom u Srbiji. Bugara u našoj zemlji prema zvaničnom popisu ima oko 20.000, ali Stojkov tvrdi da ih ima više od 100.000. On ističe da od mađarske manjine mogu mnogo toga da nauče, između ostalog i to kako da se izgradi bolja saradnja i obezbedi snažnija podrška matične zemlje.

 

„Mi, kao Nacionalni saveti, nemamo ingerencije, ali dobrosusedski odnosi, kakve trenutno imaju Srbija i Mađarska, ja bih voleo da takve odnose u narednom periodu imaju Bugarska i Srbija. Svedoci smo da su pre koji dan gospodin Orban i gospodin Vučić postigli dogovor vezano za gas, ne razumem se u to, ali vidim da je to velika saradnja. Voleo bih da takvu saradnju imaju Republika Bugarska i Republika Srbija”, dodaje predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine.


Upravo zahvaljujući snažnoj podršci Mađarske, mađarska zajednica u Srbiji već godinama intenzivno radi na očuvanju jezika i kulture, ali i izgradnji odgovarajuće infrastrukture, kako u obrazovnim ustanovama, tako i u ustanovama kulture.


„Jezik je najbitnija i najznačajnija stvar u našem životu i što se tiče svih ostalih delatnosti, a sa druge strane infrastruktura. To su dve stvari gde mislim da možemo najviše da pomognemo, a vi ćete danas čuti kako vide direktori naših ustanova ovu saradnju, kako oni gledaju na to”, objašnjava Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.


Delegacija bugarske nacionalne manjine je u Subotici obišla nekoliko obrazovnih i kulturnih ustanova, Mađarsku medijsku kuću, a svoju posetu je završila u sedištu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

 

 

Izvor: rtv.rs

Foto: rtv.rs