SASATANAK PREDSTAVNIKA NACIONALNOG SAVETA VLAHA I NVO “ GERGINA“ SA PREOSVEŠTENIM EPISKOPOM TIMOČKIM GOSPODINOM ILARIONOM TIMOČKIM

+100%-

SASATANAK PREDSTAVNIKA NACIONALNOG SAVETA VLAHA I NVO “ GERGINA“ SA PREOSVEŠTENIM EPISKOPOM TIMOČKIM GOSPODINOM ILARIONOM TIMOČKIM

U Zaječaru je 15 avgusta 2021. godine održan sastanak Konsultivnog radnog tela za saradnju sa SPC pri Nacionalnom Savetu Vlaha-predsednika Vlaške stranke Janka Nikolića i predsednika NVO “Gergina” dr Siniše Čelojevića sa Preosveštenim episkopom Timočkim gospodinom Ilarionom.


Tema sastanka je postepeno uvođenje vlaškog jezika u pojedinim delovima bogosluženja u mestima sa pretežno vlaškim življem, a gde za to postoji realna potreba i interesovanje. Njegovo Preosveštenstvo gospodin Ilarion, preneo nam je da je imao više konsultacija sa Svetim Arhijerejskim Sinodom Srpske Pravoslavne Crkve, te da je o ovome bilo razgovora i na ovogodišnjem redovnom zasedanju Sabora SPC. Takođe, razgovori na istu temu su vođeni i sa Svatjejšim Patrijarhom g. Porfirijem prilikom posete Timočkoj eparhiji u mestima Kladovu i Donjem Milanovcu. Konstatovano je da postoji dobra volja i opravdanost za korišćenje vlaškog jezika u pojedinim ključnim delovima bogosluženja,naročito zbog nekanonskog delovanja sestrinske Rumunske Pravoslavne Crkve, a koju sprovode pojedinci u eparhijama sa pretežno vlaškim življem, ponajviše u Timočkoj i Braničevskoj.


Zaključeno je da početak uvođenja delova tekstova na vlaškom jeziku i bogosluženje su stvar tehničke prirode i da će se to postepeno realizovati od mesta do mesta, tamo gde se sveštenici Srpska pravoslavne crkve smatraju Vlasima ili poznaju vlaški jezik,te znaju da određene delove bogosluženja odsluže na vlaškom jeziku.O ovoj temi bilo je reči i ranije,ali sada se polako stiču uslovi za sprovođenje u delo. Takođe,važno je pomenuti i činjenicu da postoji sasvim normalna komunikacija sveštenstva sa meštanima na vlaškom jeziku i mimo bogosluženja.


Preneto nam je takođe,da postoji namera da Srpska crkva uputi još jedno bratsko,ali protesno pismo poglavaru Rumunske pravoslavne crkve, sa apelom da obustavi ovo njihovo nekanonsko delovanje na teritoriji Srpske pravoslavne crkve, a koje je mimo dogovora dveju crkava i država, te da pastirsko delovanje mogu sprovoditi na teritorije Vojvodine tj. Banata, gde postoje parohije sa rumunskim stanovništvom.

 

 

 

Izvor: nacionalnisavetvlaha.rs

Foto: nacionalnisavetvlaha.rs