Slovačke narodne svečanosti: 100 godina sa narodom, u narodu, za narod

+100%-

Slovačke narodne svečanosti: 100 godina sa narodom, u narodu, za narod

Od 9. do 11. avgusta u Bačkom Petrovcu održavaju se Slovačke narodne svečanosti. Praznik Slovaka u Srbiji otvorili su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i premijer Slovačke republike Petar Pelegrini.

 

Čestitajući nacionalni praznik slovačke nacionalne manjine predsednik Mirović podsetio je da se odlukom Skupštine Vojvodine 9. avgust obeležava kao datum od posebnog značaja za slovačku nacionalnu zajednicu, a time i za AP Vojvodinu i Republiku Srbiju u celini, što je potvrda, kako je rekao, međusobnog uvažavanja i razumevanja.

 

Ustanovili smo, dodao je predsednik Mirović, i pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek“, koje ćemo prvi put dodeliti u decembru, kao počast, ne samo budućem laureatu već i velikanu i velikom borcu za prava ne samo Slovaka već i svih drugih naroda – Ljudevitu Mičateku.

 

„Večeras, ovde u Bačkom Petrovcu, u najvažnijem centru Slovačke nacionalne manjine u AP Vojvodini, slavimo i 100 godina od osnivanja slovačke gimnazije i štamparije, što pokazuje da je odluka doneta pre 100 godina da zajedno, ravnopravno i složno živimo potvrdila temelje da svaki identitet bude sačuvan“, rekao je tom prilikom predsednik Mirović.

 

„Ovaj jubilej dokaz je očuvanja našeg identiteta, koji je duboko sačuvan u našim srcima i dokaz je vitalnosti naše manjine u AP Vojvodini i Republici Srbiji. Divan je osećaj biti ovde, u AP Vojvodini, i videti naš maternji jezik na svim stranama. Hvala Pokrajinskoj vladi i svim institucijama jer podržavate očuvanje i razvoj našeg identiteta“, kazao je premijer Republike Slovačke Petar Pelegrini.

 

„U ime Grada Novog Sada i u svoje lično ime čestitam vam 100 godina Slovačkih narodnih svečanosti. Ponosni smo na vas jer ste očuvali svoj identitet, jezik, kulturu, pismo i sve ono što krasi AP Vojvodinu i Srbiju. Čast je i privilegija biti večeras sa vama, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

 

Svečanosti su prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i ambasadorka Republike Slovačke Dagmar Repčekova.

 

Tokom vikenda organizovani su brojni susreti i svečane sednice – Matice slovačke u Srbiji, susreti učitelja, lekara, novinara, organizovane su brojne izložbe, koncerti, kao i neizostavni vašar umetnosti, koji svake godine ukuplja broje umetnike i majstore starih zanata.

 

Izvor: Pokrajinska vlada / Hlas ljudu