Smjeli i strukturalno kompleksni projekt

+100%-

Smjeli i strukturalno kompleksni projekt

 

“Strategija je dokument koji zacrtava put i viziju dugoročnog razvoja obrazovanja hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji i podložan je stalnom preispitivanju ciljeva kao i njihovim revizijama“, piše u „Nacrtu Strategije obrazovanja na hrvatskome jeziku“ za razdoblje 2017. – 2021. kojega je pripremio Odbor za obrazovanje Hrvatskog nacionalnoga vijeća.

 

tema-strategija-4047Strategija je donesena u skladu sa Strategijom obrazovanja u Srbiji do 2020., te u skladu sa „Strategijom Europa 2020.“, a prethodnica Strategije je „Platforma o školovanju pripadnika hrvatske nacionalne manjine na materinskom jeziku u Republici Srbiji“ koju je izradio pedagog, Dujo Runje, sa suradnicima.

 

Radi što većeg uključivanja ljudi koji žele konstruktivno pridonijeti, ne samo kvaliteti dokumenta nego i tek predstojećem življenju strategije, HNV je organizirao u protekla dva tjedna javne rasprave u četiri mjesta – Subotici, Sonti, Monoštoru i Tavankutu. Na raspravama je tim koji je radio Strategiju na čelu s koordinatoricom, Jasnom Vojnić, prezentirao sumirane podatke, rezultate ispitivanja javnog mnijenja i Strategijski plan.

 

Za predstavnike institucija, ujedno i posljednja javna rasprava, organizirana je 21. studenoga u plavoj vijećnici subotičke Gradske kuće.

 

Strategiju je financijski podržala Fondacija za otvoreno društvo u Srbiji, a njezina ravnateljica, Jadranka Jelinčić, izjavila je da je ovo smjeli i strukturalno kompleksni projekt i prvi strateški dokument koji predlaže i stavlja na uvid javnosti jedna nacionalna manjina u Srbiji, te da ova strategija može biti pokazatelj za druge kako treba planirati aktivnosti. Jelinčić je rekla da je ovo dobro osmišljena aktivnost, a hoće li Strategija biti realizirana ovisit će od nositelja kulturne autonomije, ali i od drugih čimbenika, općeg društvenog ambijenta u kojoj će se realizirati, ali i od vlasti…

 

„Dokument je blagovremen, jer on sada pokazuje tko su saveznici i na čiju pomoć se može računati u njegovoj realizaciji. Dokument ove vrste je uporište za jedno sustavno praćenje što je ostvareno i kako je ostvareno i u kojoj mjeri. Tijekom realizacije ovaj dokument će morati biti usklađivan s općim politikama zbog toga što svi očekujemo i da će Srbija napraviti određene inovacije u samoj svojoj strategiji razvoja obrazovanja“, rekla je Jelinčić koja je na kraju dodala da joj je zadovoljstvo što je Fondacija posvećena davanju potpore unaprjeđenju prava nacionalnih manjina u Srbiji.

 

Izvor: Hrvatska riječ