Održan tradicionalni Festival bunjevačkih jela u Bajmoku

+100%-

Održan tradicionalni Festival bunjevačkih jela u Bajmoku

 

Miris štrudli i tarane sa divenicom, te listića prisnaca, ronđave čorbe, krompirače, pačijeg paprikaša, supe i paprikaša od prepelice, valjušaka sa sirom i skorupom, gužvare sa makom i orasima… I naravno, nezaobilaznih fanaka, vratio je juče  Bajmočane i brojne goste u neka davna vremena kada je zajednički ručak imao posebno mesto u životu svake porodice.

 

U okviru Dana bunjevačke kulture, po 12. put održan je Festival bunjevačkih nacionalnih jela (bunjevački nacionalni ila), a smotra od koje ide voda na usta okupila je 35 izlagača i više od 150 učesnika.

 

– Pored Bunjevaca, u ovim programima učestvuju i druge nacionalne zajednice sa svojim izvornim jelima, a sa nama su tu rumunska, nemačka i mađarska nacionalna manjina, gosti iz cele Srbije… To je jedno bogastvo šarolikosti ukusa i mirisa, novih i starih recepata i zadovoljstvo je biti domaćin jednoj ovakvoj manifestaciji – ističe Branko Pokornić, predsednik Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok.

 

 

Po tradiciji, najveći red je bio ispred štanda na kome se kuvala tarana sa divennicom. Vredne kuvarice, kojima ni vrućina nije mogla ništa, otkrile su nam tajnu ovog tradicionalnog jela.

 

– U malom lončiću se kuva paprika i tom vodom se naliva tarana da bi imala specifičan ukus. Naravno, mora se stalno mešati i voleti one kojima se sprema – poručuju vredne domaćice.

 

 

 

Izvor: subotica.com

Foto: subotica.com