TRADICIONALNI MASNEMBAL – MASOPUST KOD ČEHA NA PODRUČJU BANATA

+100%-

TRADICIONALNI MASNEMBAL – MASOPUST KOD ČEHA NA PODRUČJU BANATA

Češka udruženja sa područja Banata svake godine organizuju Maskenbal ili kako ga Česi zovu “Masopust”. Istorijski gledano, počeci maskenbalskih običaja datiraju još iz paganskih vremena kada su, na taj način, ljudi pod maskama i uz mnogo vike, zvonjave i galame, terali zle sile.

 

Tokom Maskenbala koji je održan poslednjeg vikenda u februaru 2022. godine,  organizovana se druženja, povorke i zabave kojima se završava pokladno vreme i kojima se simbolično oprašta od zime.

 

Ove godine manifestacija je ogranizovana u Češkom Selu, Beloj Crkvi u Kruščici ,a najviše su se radovali mališani.

 

Maskenbal je jedna u nizu manifestacija koje su naši preci doneli na ove prostore pre gotovo dve stotine godina, a mi se trudimo da i danas, u nešto izmenjenim okolnostima, sačuvamo našu nematerijalnu kulturnu baštinu. Prisustvo velikog broja dece i mladih znak je da će se tradicija nastaviti. Mi se ponosimo svojom narodnim običajima te podržavamo obeležavanje ova tri poslednja pokladna dana kako bi smo obogatili seoski život kao i kulturnu ponudu naše opštine Bela Crkva“, rekla je Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta Čeha.

 

Fašanke su uvek zanimljive, a ove godine mališani su imali najrazličitije maske – bilo je tu princeza, veštica, likova iz bajki i crtanih filmova, a mogli smo da vidimo i poneku mladu i mladoženju.

 

 

Izvor: vojvodinauzivo.rs

Foto: vojvodinauzivo.rs