UNS: Zahtevi za kandidaturu novinara za nacionalne savete neprihvatljivi

+100%-

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pritiske nacionalnih saveta na novinare manjinskih medija kojima se od njih zahteva da budu na izbornim listama za nacionalne savete nacionalnih manjina i traži da oni momentalno prestanu. UNS je od kolega iz manjinskih medija dobio informacije da trpe ozbiljne pritiske, pa čak i pretnje gubitkom posla ukoliko ne budu pristali da budu na izbornim listama za nacionalne savete nacionalnih manjina.

 

UNS smatra nedopustivim kandidovanje novinara i urednika na izbornim listama za nacionalne savete nacionalnih manjina uz istovremeno obavljanje novinarskog posla u svojim redakcijama.

 

UNS podseća kolege da Kodeks novinara Srbije jasno propisuje da „aktivno zagovaranje u političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim/uredničkim poslom“, kao i da bi „novinar trebalo da učini sve da izbegne situacije koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa, stvarnog ili prividnog, i koje bi mogle da ga navedu da kompromituje svoj ugled ili ugled profesije“.

 

UNS ističe da se novinari i medijski radnici mogu kandidovati za nacionalne savete nacionalnih manjina, ali da su u tom slučaju dužni da zamrznu svoj novinarski status.

 

Izvor: UNS

Kategorije: Izdvajamo