Verbić sa predstavnicima manjina o unapređenju nastave

+100%-

Verbić sa predstavnicima manjina o unapređenju nastave

narandzasta-tanka

Predstavnici Koordinacije Nacionalnog saveta nacionalnih manjina razgovarali su sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem o unapređenju nastave na jezicima nacionalnih manjina.

narandzasta-tanka

Predstavnici Koordinacije istakli su na sastanku, povodom izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da se dvojezična nastava ne može izjednačiti sa nastavom na jeziku nacionalne manjine, prenosi Tanjug.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju Koordinacije, insisitirano da se odobri formiranje odeljenja sa brojem učenika manjim od 15, a ne manjim od pet, kao i očuvanje postojećih odeljenja sa brojem učenika manjim od 15.

Takođe, razmatrana i uloga Nacionalnih saveta u primeni novog zakona o udžbenicima.

Kako se navodi, zaključeno je da je potrebno precizirati kriterijume po kojima će se proglašavati ustanove obrazovanja za institucije od posebnog značaja.

Dogovoreno je da Koordinacija inicira proceduru izbora zajedničkog člana u Nacionalnom prosvetnom savetu u saradnji sa Skupštinskim odoborom za prosvetu.

Na sastanku je zaključeno i da po hitnom postupku treba obaviti anketiranje roditelja učenika, pripadnika svih nacionalnih manjina, za nastavu maternjeg jezika sa elementima nacionalne kulture.

Takođe, potrebno je obaviti ponovno anketiranje roditelja učenika do kraja avgusta 2015. godine za izučavanje nastave na bosanskom jeziku u prvom, četvrtom i osmom razredu osnovne škole.

Na sastanku je zaključeno i da bi trebalo dopuniti katolog odobrenih udžbenika sa udžbenicima izdavačkih kuća na jezicima nacionalnih manjina uz ubrzanu proceduru odobravanja rukopisa ovih udžbenika, kao i da bi naknadno odobrene udžbenike uključiti u projekat besplatnih udžbenika.

Koordinacija Nacionalnih saveta se obavezuje da će do kraja avgusta 2015. godine dati obrazloženi predlog za angažovanje prosvetnih savetnika za pojedine modele nastave na jezicima Nacionalnih manjina.

Koordinaciju Nacionalnih saveta nacionalnih manjina čine Svetlana Zolhanj, Esad Džudžo, Vitomir Mihajlović, Geza Šalamon, Valentina Simirdžija Hoc, Suzana Paunović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava i državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak.

Kategorije: Sedam dana