Vlada je učinila sve da se ostvare uslovi za otvaranje Poglavlja 23

+100%-

Vlada je učinila sve da se ostvare uslovi za otvaranje Poglavlja 23

 

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava dr Suzana Paunović izjavila je danas da je politički život samo jedan segment gde nacionalne manjine ostvaruju svoja prava, kao i to da je Vlada uradila sve da se ostvare uslovi za otvaranje Poglavlja 23.

 

Paunović je istakla da je na proteklim parlamentarnim izborima bilo osam stranaka nacionalnih manjina od kojih je pet ušlo u skupštinu, što je ukupno 10 poslanika koji su ušli u parlament. Te stranke su samostalno izašle na izbore, a ima i onih koje su bile u koalicijama. Stranke nacionalnih manjina biće i u pokrajinskoj skupšini, kao i na lokalnom nivou i te stranke koriste pravo za učešće u političkom životu.

 

Paunović je izjavila da veruje da će te stranke predstavljati svoje birače.

 

„Politički život je samo jedan segment gde nacionalne manjine ostvaruju svoja prava. Prava nacionalnih manjina ostvaruju se u svim segmentima. One imaju aktivan dijalog sa Vladom i sve nacionalne manjine predstavljaju deo aktivnosti Vlade, a ne samo one u parlamentu“, istakla je Suzana Paunović.

 

Zastupljenost u političkom životu i organima državne uprave zamerka je pojedinih članica Evropske unije, a Paunovićeva kaže da je Vlada uradila sve da se ostvare uslovi za otvaranje poglavlja 23.

 

„Važno je da su svi formalni uslovi završeni. Suštinski uslov je jačanje bilateralne i regionalne saradnje“, zaključila je Paunovićeva.

 

Kategorije: Sedam dana