„Čuvarkuća“ krenula iz Bačkog Petrovog Sela

+100%-

Pod motom „Da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih“, prva manifestacija „Čuvarkuća“ održana je u subotu, 26. maja, u Bačkom Petrovom Selu.

 

Manifestacija je počela u prostorijama Mesne zajednice, gde je otvorena izložba slika.

 

Tema koja povezuje radove nastale u likovnoj koloniji je multikulturalnost Vojvodine. Izložene su slike Đorđa Kovačeva, Đorđa Beare, Marte Kiš Buterer, Pavela Popa, Đerđi Ačaji, Daniele Morariu i Dominike Morariu.

 

Izložbu je otvorio pesnik i novinar Janoš Žolnai, rečima da „Vojvodina na najlepši mogući način svakodnevno dokazuje da su razumevanje, višejezičnost i sloga ljudi zaštitni znak jednog dela zemljine kugle”.

 

Kultura Vojvodine je jedno veliko bogatstvo naroda koji žive na ovom tlu i jedna raskoš koja je neopisiva po meni. Ja Vojvodinu nosim u srcu, volim je “od blata i inata” kako je to Mika Antić znao nekad da kaže, kao i te dobre ljude široke duše. To obavezno moramo sačuvati”, smatra Žolnai.

 

U programu koji je održan na Strelištu, domaćini su se predstavili kroz igru, domaću radinost, ali i tradicionalnu kuhinju. Posetioci su mogli da uživaju u nastupima kulturno-umetničkih društava i recitatora, u izloženim ručnim radovima, kao i da probaju lokalne kulinarske specijalitete.

 

Bogatstvo narodnih igara i pesama predstavila su kulturno-umetnička društva „Đido“ i „Petefi Šandor“ iz Bečeja „Branko T. Radičević“ iz Radičevića, „Lole“ i „Dr Kiš Imre“ iz Bačkog Petrovog Sela, „Đeram“ iz Bačkog Gradišta, kao i „Romano Ternipe“ iz Novog Sada.

 

Među učesnicima bilo je i udruženje slikara amatera „Da Vinči” iz Bačkog Petrovog Sela. Formirano je pre 11 godina i ima tridesetak članova, koji se bave slikarstvom, vajarstvom i ručnim radovima.

 

„Svi smo amateri i pomažemo jedni drugima. Učestvovali smo na više od 80 izložbi širom Vojvodine i dobro sarađujemo sa slikarima amaterima iz drugih vojvođanskih mesta. Radimo i sa decom i trenutno imamo njih petoro, šestoro koji su baš talentovani”, kaže predstavnica ovog udruženja Ana-Marija Stanojev.

 

Kuvari su prikazali svoje umeće u pripremanju birka paprikaša (ovčijeg paprikaša).

 

Takmičila su se 22 kuvara iz Bačkog Petrovog Sela, Bečeja, Poljanice i Temerina. Članovi žirija su se složili da su se tri nagrađena paprikaša izdvojila i samo su nijanse odlučile o konačnom redosledu.

 

Učesnici sportskih igara nadmetali su se u bacanju gumene čizme, guranju gume na poligonu i držanju motke u uspravnom položaju.

 

U narednim mesecima, kroz „Čuvarkuću“ će se predstaviti i povezati još 11 vojvođanskih mesta, a završna manifestacija biće organizovana u Novom Sadu.

 

Projekat finansijski podržava Evropska unija, a realizuje Fondacija 021 uz podršku nevladinih organizacija CeSER iz Rume, Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina i KUD „Branko T. Radičević” iz Radičevića.

 

Izvor: Fondacija 021

Kategorije: Izdvajamo