Dan Dužijance na Veliku Gospojinu u Subotici

+100%-

Bunjevačka nacionalna manjina u Subotici će svečano obeležiti svoj nacionalni praznik – Dan Dužijance. Centralna manifestacija biće 15. avgusta – na Veliku Gospojinu.

 

Za razliku od predhodnih godina, kada je Dan Dužijance obeležavan svečanom akademijom u Gradskoj kući, Bunjevci će jedan od ukupno četiri nacionalna praznika proslaviti na otvorenom. Iz Bunjevačkog nacionalnog saveta poručuju da im je cilj da svoj stari običaj proslave sa svim sugrađanima.

 

„O Dužijanci, kao našem starom, mi to kažemo starovinskom običaju, koji smo doneli na ove prostore i ljubomorno čuvamo, ali i nesebično delimo sa svima, negujemo više od tri veka. To je običaj, koji se još uvek trudimo da zaštitimo kao kulturnu, nematerijalnu baštinu i ja se nadam da ćemo ove jeseni konačno i taj posao obaviti“, kaže predsednica BNS-a, Suzana Ostojić Kujundžić.

 

„Ovaj program, koji je u zamenu za akademiju koju smo dosada radili, predviđa da se počinje sa svečanom predajom kruva domaćinu Dužijance, pozdravni govori, iza toga kreće Koncert bunjevačkih pisama i igara i na kraju Bandašicino kolo, kako smo to već uvek tradicionalno radili“, ističe Kata Kuntić, predsednica Odbora za kulturu BNS.

 

Deo programa u sklopu obeležavanja Dana Dužijance imaće prilike da vide i Novosađani 22. i 23. avgusta. Ta dva dana u Kulturnom centru Novog Sada i u samom centru grada biće organizovana izložba i defile u narodnim nošnjama sa prikazom jednog dela bogate tradicije, običaja i kulture Bunjevaca.

 

Izvor: RTV

Foto: Bunjevački medija centar

Kategorije: Bunjevačka zajednica