DELEGACIJA OESS-A POSJETILA HNV

+100%-

DELEGACIJA OESS-A POSJETILA HNV

Delegacija Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Republici Srbiji na čelu sa šefom Janom Braathuom posjetila je, 17. veljače (februara) 2022. godine, Ured Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, a uime HNV-a delegaciju su primili predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin te međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović.


„U razgovoru s predstavnicima OESS-a bilo je riječi o položaju nacionalnih manjina u Republici Srbiji s konkretnim osvrtom na izazove i položaj hrvatske nacionalne manjine. Šef Misije OESS-a u Republici Srbiji Braathu pokazao je razumijevanje za probleme hrvatske zajednice kao što su podzastupljenost u državnim tijelima, nedovoljnu zaposlenost pripadnika hrvatske zajednice u tijelima upravljanja te skroman financijski okvir koji onemogućuje snažniji rad Vijeća i dr. Posebna tema razgovora bila je kreiranje novog Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina za koju je gospodin Braathu pokazao veliko zanimanje te nas zamolio da mu proslijedimo komentare koje u svezi s tim dokumentom ima naša zajednica“, izjavio je predsjednik IO-a HNV-a Cvijin.


Braathu je na kraju sastanka uputio poziv predsjednici HNV-a Jasni Vojnić da posjeti središte Misije OESS-a u Republici Srbiji u Beogradu kako bi se detaljnije upoznao o problemima hrvatske zajednice i mogućnostima njihovog rješavanja.


Podsjetimo, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju najveća je međunarodna organizacija fokusirana na sigurnost. Nadležnosti organizacije uključuju kontrolu oružja, promoviranje ljudskih prava i slobode tiska. Sjedište organizacije nalazi se u Beču.

 

 

Foto: HNV