DIČIJA LIKOVNA KOLONIJA BUNJEVAČKOG KOLA

+100%-

DIČIJA LIKOVNA KOLONIJA BUNJEVAČKOG KOLA

U subotu, 30. oktobra, u galerijskom prostoru UG „Bunjevačko kolo“ održana je 7. po redu Dičija umitnička kolonija likovne sekcije ovog udruženja.

 

Najmlađi članovi Bunjevačkog kola su tokom cilodnivnog druženja crtali i slikali odgovarajuć pri tome svojom maštom na temu ovogodišnje kolonije – „Žito ko izvor života i umitničke inspiracije“.


Mlade umitnike je, o specifičnoj i tradicionalnoj ulogi žita u kulturi i običajima Bunjevaca, upoznala Ružica Parčetić. Koliko je motiv ravnice, žitnice, kosača i risara prisutan u likovnoj umitnosti još od sridnjeg vika, članovima sekcije pridstavila je mentorka Ksenija Vuković.


Drugi dio kolonije bio je rezervisan za bolje upoznavanje mladi likovnjaka sa slamarskom umitnošću. Talentovani mališani su se odlično snašli u kreativnom osmišljavanju svoji prvi minijatura te su izrazili veliko interesovanje za izradu predmeta od slame.

 

Dičiju likovnu koloniju Bunjevačkog kola podržo je grad Sombor, Kancelarija za mlade u okviru programa za dicu.


Radovi nastali na ovoj koloniji biće prikazani na obilužavanju tradicionalnog pridbožićnog praznika – Mikulaša, kad će mladim likovnjacima, nuz prigodan program, biti uručeni slatki paketići.

 

 

Izvor: bunjevci.net

Foto: bunjevci.net