Privredni forum Sandžak-Sakarija 2019

+100%-

Privredni forum Sandžak-Sakarija 2019

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je 1. novembra 2019. godine privredni forum Sandžak-Sakarija 2019, na kome je učešće uzelo skoro stotinu privrednika iz Sandžaka i turske regije Sakarije.

 

Privredni forum je otvorila predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić, koja je pri obraćanju izrazila veliku radost što je BNV domaćin ovakvog skupa, skupa prijateljstva i budućih poslovnih veza. Predsjednica BNV je i dio svog govora posvetila saradnji između Sandžaka i Sakarije koju je iniciralo Bošnjačko nacionalno vijeće tijekom ove godine, a koja se odnosi na oblasti obrazovanja, kulture i privrede.

 

„Treća oblast saradnje koju smo ugovorili je oblast privrede. Taj naš program zapravo počinje ovim skupom danas i ja sam sigurna da će kontakti koje danas uspostavite rezultirati ozbiljnim privrednim ugovorima ako ne danas onda će se to desiti u nastavku vaših kontakata i saradnje kroz neke buduće poslovne ideje. Polazeći od toga da ekonomska nerazvijenost reflektuje sve druge vidove nerazvijenosti BNV će raditi na svim programima koji doprinose sveukupnoj razvijenosti Sandzaka. Želimo Sandžak razvijen u svim oblastima, ekonomski jak i infrastrukturno opremljen. Želimo Sandžak privredno razvijen po uzoru na tursku oblast Sakariju.“ – istakla je predsjednica BNV.

 

Privredne potencijale Sandžaka predstavio je direktor sandžačke razvojne agencije SEDA, a o privredi Sakarije govorio je Şamil Dedeoğlu, potpredsjednik Udruženja privrednika ove turske regije.  Skupu se obratio i Özkan Pınar, predsjednik Udruženja privrednika Sakarije koji je tom prilikom istakao svoju nadu da će ovaj poslovni forum, kao i međusobni sastanci koje će privrednici imati donijeti dobre rezultate svim učesnicima i organizaciji.

 

Drugi dio foruma bio je posvećen Business to Business (B2B) razgovorima između privrednika, na kome su sandžački privrednici imali prilike da razgovaraju direktno sa vodećim preduzetnicima iz Sakarije.

 

Skup je organizovan uz podršku Udruženja privrednika Sakarije i Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA te predstavlja prvi privredni forum organizovan za privrednike iz cijelog Sandžaka.