NEBOJŠA SELAKOVIĆ: BUNJEVCI I SRBI NERETKO SU DELILI ISTU SUDBINU KROZ ISTORIJU

+100%-

NEBOJŠA SELAKOVIĆ: BUNJEVCI I SRBI NERETKO SU DELILI ISTU SUDBINU KROZ ISTORIJU

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković večeras je, 23. februara 2023. godine u Subotici u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića primio priznanje „Ivan Antunović”, najznačajnije priznanje koje dodeljuje Bunjevački nacionalni savet. Bunjevačka nacionalna zajednica svečano je obeležila jedan od svoja četiri nacionalna praznika – 23.februar, dan izbora prvog nacionalnog saveta.

 

Priznanje „Ivan Antunović” je Bunjevački nacionalni savet dodelio Republici Srbiji, kao znak zahvalnosti za sve ono što je naša država učinila na polju očuvanja identiteta Bunjevaca. Nakon što je u ime predsednika Srbije primio ovo značajno priznanje, ministar Selaković je podsetio prisutne da naša zemlja, prema oceni evropskih institucija, ima jedan od najnaprednijih zakonskih okvira kada su u pitanju prava nacionalnih manjina.

 

„Želim da naglasim da će Republika Srbija nastaviti da pomaže rad Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, da učestvuje, brani i pomaže vašu borbu za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta i da za Bunjevce i sve naše građane nastavimo da budemo država mira stabilnosti i ekonomskog prosperiteta”, rekao je Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Ove godine je obeležavanje nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine proteklo i u znaku jubileja, naime prvi nacionalni savet te manjine je izabran pre tačno dve decenije. Kako je aktuelna predsednica saveta, Suzana Kujundžić Ostojić istakla, za 20 godina je učinjeno mnogo, ali posao još nije završen.

 

„Čini mi se da je u ovo veče prosto se utkalo sve ono što su naši stari kadkog sanjali da urade, a nas je eto pogledala srića i ovo današnje vrime da smo sve to, rekla bi u dobrom dilu, i ostvarili”, istakla je predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

 

Prisutnima na svečanosti su se obratili i predstavnici Pokrajine i Grada Subotice, sa porukom da bunjevačka nacionalna manjina i dalje može da računa na podršku i sa tih nivoa vlasti.

 

„Bunjevačka nacionalna manjina, svojim kolektivnim duhom i upečatljivim identitetom doprinosi stvaranju i negovanju ovog dragocenog, mnogonacionalnog sklada. Pokrajinska vlada dosledno će podržavati bunjevačku nacionalnu zajednicu u Vojvodini, jer je unapređenje prava pripadnika nacionalnih manjina uvek među našim prioritetima”, poručio je Žolt Sakalaš, potpredsednik Pokrajinske vlade.

 

„Ja mogu sa ovog mesta večeras samo da obećam da će Grad Subotica uvek biti podrška očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca, kao i ostalih nacionalnih zajednica, manjinskih, koje žive na teritoriji Grada Subotice”, dodao je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

 

Na svečanosti bunjevačke nacionalne manjine prisustvovale su i Biljana Marković, predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kao i Milica Rodić, predstavnica OEBS-a u Republici Srbiji.

 

Izvor: RTV

Foto: RTV