Dragana Milošević položila venac stradalim novosadskim Jevrejima

+100%-

Polaganjem venaca i cveća ispod spomen-ploče na novosadskoj Sinagogi, 26. aprila je pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević odala počast Jevrejima, stradalim 26. aprila 1944. godine.

 

„Dan sećanja na deportaciju novosadskih Jevreja, pre tačno 74 godine, podseća nas na strahote, muke i užase, koje su naši sugrađani doživeli, odvodeći ih u logore smrti, a najviše u ozloglašeni Aušvic. Danas smo se okupili da svi zajedno odamo počast onima koji su stradali jer su bili druge veroispovesti i druge narodnosti. Dan sećanja na stradanje tih nevinih ljudi zapravo je opomena da se, generacijama koje dolaze, ukaže na lepotu univerzalnih životnih vrednosti, pravo na veroispovest i različitost, kako se ove strahote više nikada ne bi ponovile“, rekla je Dragana Milošević na komemorativnom skupu povodom 74. godišnjice deportacije novosadskih Jevreja u zloglasne logore.

 

Komemorativni program organizovala je Jevrejska opština Novi Sad, a tom prilikom, prisutnima su se obratili vrhovni rabin Srbije Isak Asiel i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam. U ime Grada Novog Sada, venac je položio gradonačelnik Miloš Vučević.

 

Dan sećanja na deportaciju novosadskih Jevreja 1944. godine obeležava se svakog 26. aprila. Od 1.900 novosadskih Jevreja, iz nacističkih koncentracionih logora nije se vratilo njih 1.600.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Jevrejska zajednica