Igor Lukšić u poseti Beogradu

+100%-

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić ocenio je juče na sastanku sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem da je odluka Beograda da prihvati sporazum sa Prištinom veoma hrabra i da je pozitivno uticala na situaciju u regionu. 

 

Dva potpredsednika razmenili su iskustva na planu evropskih integracija i naglasili da je neophodno razvijati dijalog o modalitetima saradnje u toj oblasti.

 

Tokom razgovora zaključeno je da poseta Srbiji predstavlja potvrdu dobrih odnosa dve zemlje i da je to prilika za unapređenja dinamike političkog dijaloga.

 

Potpredsednik Vučić je predložio da se ubuduće periodično održavaju zajedničke sednice dveju vlada na kojima bi se razmatrala konkretna pitanja od obostranog interesa za obe zemlje.

 

On je, takođe, istakao značaj zajedničkog nastupa država iz regiona u izradi i realizaciji infrastrukturnih projekata, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Napredak Srbije na evropskom putu bio bi koristan za ceo region, istakao je Lukšić u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

 

Lukšić je istakao potrebu da Srbija i Crna Gora jedna drugu podržavaju u procesu evroinegracija i poželeo Srbiji da u junu dobije datum otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU.

 

Predsednik Srbije je rekao da Srbija ima interes da sarađuje sa svim državama na Balkanu, a posebno sa Crnom Gorom u kojoj živi izuzetno brojna srpska zajednica. Jedan od ključnih prioriteta za Srbiju jeste stabilnost u regionu, naglasio je predsednik Nikolić.

 

Predsednik Srbije je upoznao gosta sa konkretnim koracima koje Srbija preduzima kako bi rešila problem ekonomske krize. Lukšić iskazao je zadovoljstvo zbog boravka u Beogradu i izrazio dominantno uverenje svih u Crnoj Gori da su odnosi Srbije i Crne Gore sjajni, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

 

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je na sastanku sa Lukšićem da se mora obezbediti novi koncept zajedničkog pristupa zemalja u regionu u pravcu ubrzanja evropskih integracija, dok je Lukšić rekao da ta zemlja snažno podržava evropski put Srbije.

 

Lukšić je naveo da dijalog sa Prištinom vodi ka pravednom rešenju problema na Kosovu i Metohiji i da je to važan korak u postizanju trajnog regionalnog mira i stabilnosti.

Dačić i Lukšić ocenili su da je saradnja Srbije i Crne Gore u usponu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

 

Zalažemo se za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, za poboljšanje poslovnog ambijenta i zajednički regionalni nastup. Postoje zajednički projekti i interesi i to je ključ saradnje u regionu. Spremni smo za konstruktivan politički dijalog i stvaranje uslova za rešavanje svih otvorenih pitanja. Moramo obezbediti novi koncept zajedničkog pristupa zemalja u regionu u pravcu ubrzanja evropskih integracija“, ocenio je premijer Dačić.

 

Lukšić je na konferenciji za novinare sa potpredsednicom Vlade Srbije za evropske integracije Suzanom Grubješić ocenio je da otkazivanje Ohridskog samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi ne treba da obeshrabruje i da su razlozi zbog kojih se to dogodilo više formalno-pravne nego suštinske prirode.

 

Okolnost da je otkazan samit ne znači da neće biti ministarskog sastanka. On će se desiti sutra i imaćemo dosta ozbiljnu agendu pred sobom…i imaćemo, verujem, dogovor o mnogim pitanjima koja su važna za promovisanje regionalne saradnje„, kazao je Lukšić novinarima u Vladi Srbije.

 

Lukšić je istakao da ono što se prethodnih dana dešavalo u pripremi samita ne treba da bude obeshrabrujuće.

 

Zemlje regiona su u veoma intenzivnoj komunikaciji i okolnost da ćemo sutra imati veoma ozbiljnu agendu, sama po sebi čini jasnu poruku da ono što se dešavalo u susret samitu ne treba da bude razlog za donošenje obeshrabrujućih zaključaka„, kazao je šef crnogorske diplomatije.

 

Grubješić je istakla da su razlozi za otkazivanje više formalno-pravne nego suštinske prirode.

 

Nadam se da će ministri spoljnih poslova na sutrašnjem sastanku uspeti da temu regionalne saradnje na pravi način među sobom stave na dnevni red„, kazala je ona.

 

Grubješić je naglasila da su regionalna saradnja i dobri odnosi u regionu među prioritetima Vlade Srbije.

 

Ohridski samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na kojem je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je juče.

 

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je taj skup otkazao da bi „zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije“, a da „Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a najmanje sa bojkotom“.

 

Samit je otkazan pošto se tri države – Srbija, BiH i Rumunija – nisu saglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsednici Albanije i Hrvatske potom saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano.

 

Na pitanje zbog čega Crna Gora nije otkazala učešće na samitu u Ohridu, Lukšić je novinarima odgovorio da se Podgorica oduvek trudila da njen nastup bude krajnje konstruktivan i da stvari posmatra iz ugla neophodnosti regionalnog dijaloga.

 

Verujem da je uvek mnogo bolje učestvovati na različitim događajima, plasirati ovakav stav, boriti se da na tom događaju učestvuju svi revelantni činioci ovog regiona i zaista pokušati da izađemo iz nekog ranijeg vremena podela u regionu u korist konstruktivnog dijaloga„, rekao je Lukšić.

 

U Ohridu će suta biti održan sastanak na ministarskom nivou zemalja regiona, na kome je učešće najavio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.

 

Ranije je bilo predviđeno da taj sastanak prethodi Ohridskom samitu.

 

Grubješić je tokom susreta predala Lukšiću 50.000 strana prevoda pravnih tekovina EU na srpski jezik, a u cilju daljeg jačanja saradnje dve zemlje na evropskom putu.


„Naša želja je da ono što uradimo u procesu evropskih integracija podelimo i sa našim susedima, a danas i sa Crnom Gorom, u najboljoj praksi sadašnje i buduće saradnje dve zemlje“, rekla je Grubješić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lukšićem u Vladi Srbije.

 

Lukšić ocenio je da današnje uručivanje prevedenih pravnih tekovina predstavlja „i simbolički i suštinski gest“ radi unapređenja komunikacije i razmene iskustava, a u cilju što boljeg učvršćivanja evropskih perspektiva dveju zemalja.


„Ovo je jedan od najboljih primera i pokazatelja kako možemo kombinovati regionalne resurse, a u interesima obe zemlje, i na taj način pomognemo jedni drugima kad je reč o zajedničkoj ambiciji, a to je uspešan završetak evropskih integracija i članstvo u EU“, rekao je on.

Lukšić je posetu počeo sastankom sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem sa kojim je dogovorena o tešnja koordinacija zajedničkih akcija dveju zemalja, a razgovarano je i o sutrašnjem sastanku u Ohridu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

„Mrkić i Lukšić precizno su se dogovorili o sutrašnjem ranom doručku u Ohridu, gde će pored njih učestvovati ministri regiona i evropski komesar za proširenje Štefan File“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Dva ministra su se, „tokom vrlo prijateljskog i u svakom pogledu plodnog razgovora“, dogovorila i o predstojećim zajedničkim aktivnostima i rešavanju zaostalih problema.

Dobri odnosi Srbije i Crne Gore su na uzlaznoj putanji, a daljem jačanju ekonomske saradnje mogli bi da doprinesu projekti modernizacije infrastrukture, razvojni projekti i zajednički nastup na trećim tržištima, ocenili su danas predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Lukšić je, u razgovoru sa Stefanovićem, naglasio međusobnu podršku Srbije i Crne Gore u okviru regionalne saradnje i evropskih integracija. On je ocenio da je Srbija, onim što je dosad uradila, dokazala da je spremna za otvaranje pristupnih pregovora sa EU, navedeno je u saopštenju Kabineta predsednika Narodne skupštine. Lukšić je dodao da se tokom njegove posete pojavilo nekoliko novih ideja u oblasti ekonomije, među kojima ona o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, i ukazao je na značaj aktiviranja mešovite komisije.

Stefanović je ocenio da bilateralni odnosi imaju ozbiljan trend rasta i napomenuo da bi projekti modernizacije infrastrukture i razvojni projekti imali značajan uticaj na ekonomije dveju država. On je među mogućnostima ekonomske saradnje pomenuo i turizam, posebno u nastupu prema velikim tržištima poput Kine i Japana, gde bi turistička ponuda Srbije i Crne Gore mogla biti objedinjena.

Stefanović i Lukšić su izrazili nadu u jačanje interparlamentarne saradnje, a predsednik Skupštine je dodao da se nada i skorom susretu sa predsednikom skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, a potom i uzvratnoj poseti Crnoj Gori.

Kategorije: Kratke Vesti