Izbori za predstavnike nacionalnih saveta biće održani u novembru

+100%-

Izbori za predstavnike nacionalnih saveta biće održani u novembru

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu,Branko Ružić  rekao je je da će izbori za Savete nacionalnih manjina biti raspisani za 4. novembar.

 

Pripadnici nacionalnih manjina pozvani su da se upišu u birački spisak za predstojeće izbore za Savete nacionalnih manjina koji će biti raspisani sredinom avgusta.

 

Jesenas će se glasati za predstavnike 20 nacionalnih saveta, a  da li će biti osnovan još jedan savet zavisi od broja pripadnika ruske manjine u Srbiji.

 

Imamo 20 nacionalnih saveta i Savez Jevrejskih opština Srbije, a da li će i Rusi da učestvuju zavisi od broja Rusa koji se upišu u posebni birački spisak. To nije oročeno već je to kontinuirani proces i nije vezan samo za izbore, objasnio je Ružić.

 

Takođe, od broja upisanih pripadnika nacionalnih manjina u posebni birački spisak zavisi i da li će izbori biti neposredni ili posredni.

 

Neposredni izbori će biti ukoliko je više od 40 odsto upisano u posebni birački spisak. Ako ne, onda se predstavnici saveta biraju posredno, preko elektorske skupštine, izjavio je državni sektetar u Ministarsvu držabvne uuprave I loalne samouprave, Ivan Bošnjak.

 

Zakoni jasno preciziraju nadležnosti nacionalnih saveta, i stepen bavljenja politikom. Ipak, postavlja se pitanje da li će kampanja ponegde podsećati na one stranačke.

 

Kampanje će biti kao i za svake druge izbore, ali treba imati u vidu delokrug rada saveta. Saveti za nacionalne manjine su zaduženi da se bave kulturom, obrazovanjem i medijima na jezicima nacionalnih manjina dok je jedan od zadataka upravo smanjene prekomerne politizacije u savetima rekao je Bošnjak.

 

Izvor: RTS

Kategorije: Top vesti