Izveden najstariji jevrejski mjuzikl

+100%-

U subotičkoj sinagogi u subotu, 6. oktobra, održana je muzička predstava bazirana na biblijskoj priči o Josefu i njegovoj braći. Najstariji jevrejski mjuzikl izveden je u okviru programa 4. Jesenjeg festivala jevrejske kulture.

 

Scensko-muzičko delo „Jozef i njegova braća” izveli su ansambl „Šira Utfila”, Hor Braća Baruh i glumci Mladen Andrejević i Zorana Bečić. Najstariji jevrejski mjuzikl napisao je Avraham Toledo u 17. veku u Istanbulu, a bazira se na biblijskoj priči o Josefu i njegovoj braći.

 

Po rečima predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, Roberta Sabadoša, u okviru Fondacije „Sinagoga” koja treba da rukovodi dešavanjima koja će se odvijati u ovom zdanju, razmatra se da Sinagoga bude mesto održavanja vrhunskih scensko-muzičkih ostvarenja.

 

U okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture u utorak je održan četvrti koncert kantora u Subotici, pod nazivom „Ti koji si nam život dao”. Festival se nastavlja u sredu predavanjem Olge Kovačev Ninkov „Porodica Bošan i umetnost Đorđa Bošana” u 19 časova u Velikoj sali Jevrejske opštine. Narednog ponedeljka, 15. oktobra festival se završava otvaranjem izložbe „Photo-reflections” u Savremenoj galeriji Subotica u 19 časova.

 

Izvor: Yu Eco Subotica

Kategorije: Jevrejska zajednica