JOŠ JEDNA GENERACIJA PRVAŠICA U NASTAVI NA HRVATSKOM JEZIKU

+100%-

JOŠ JEDNA GENERACIJA PRVAŠICA U NASTAVI NA HRVATSKOM JEZIKU

Svečani prijem prvašića održan je 1. rujna (septembra) 2021. godine u dvorištu Hrvatskog nacionalnog vijeća u organizaciji predsjednice Odbora za obrazovanje Margarete Uršal i asistentice obrazovanja pri HNV-u Nataše Stipančević.


Ove školske godine u nastavu na hrvatskom jeziku upisana je već 20. generacija prvašića – njih 25 u četiri osnovne škole – Ivan Milutinović  Subotica, Matko Vuković Subotica, Vladimir Nazor Đurđin i Matija Gubec Tavankut. Iako upisani u različite škole, svi oni čine jednu generaciju u obrazovnom sustavu na hrvatskom jeziku koji trenutačno broji oko tisuću učenika.


Na početku programa obratila se predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i između ostalog poručila: „Dobrodošli u Hrvatsko nacionalno vijeće. Dobrodošli među svoje! „Među svojima“ je bio slogan naše ovogodišnje kampanje za upis, a kroz narednih osam godina sigurna sam da ćete se u njega i uvjeriti. Čestitam vam na odluci da postanete dio naše sada već velike obitelji. Iza nas je 20 godina iskustva nastave na hrvatskom jeziku i vi sada imate privilegij da mi više nismo na početcima. Veliki sustav podrške je oko nas: Republika Hrvatska osigurava nam kadrove u nastavi na hrvatskom jeziku, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i veleposlanstvo Republike Hrvatske će podržati brojne projekte u kojima ćete i vi sudjelovati, županije Republike Hrvatske pomoći će da udžbenike dobijete na dar, općine i gradovi Republike Hrvatske osigurat će vam prijevoz od kuće do škole, „Hrvatska riječ“ će vas darivati kao što je i danas donijela darove, Udruga „Naša djeca“ će vam organizirati brojne izlete, ekskurzije i ljetovanja, u dvorištu DSHV-a ćete često boraviti, vrata HNV-a će vam stalno biti otvorena, a Margareta i Nataša uvijek na usluzi. Toplina i zajedništvo koju ćete dobiti u hrvatskim odjelima moći će se mjeriti samo uspomenama, i svaki vaš uspjeh bit će uspjeh i cijele zajednice!“


„Sada je djeco među vama vjerojatno i onaj koji će na kraju osmog razreda ponijeti titulu crvene kravate. Borite se za nju! Ne međusobno. Nego zajedno! Da crvena kravata dospije u ruke svakog od vas. Ako ne na kraju osmog razreda, onda makar na intervju za direktora našeg kazališta, intendanta muzeja nam ili ravnatelja našeg Školskog centra. Učite, budite tu… blizu smo, i ne bojte se biti izvrsni! Još jednom dobro došli među svoje, sretno vam bilo i čestitam!“ zaključila je Vojnić.


Prvaši su dobili komplet udžbenika, poklon bon u vrijednosti od 10.000,00 dinara, kao i paketiće od Udruge „Naša djeca“ koja od početaka nastave na hrvatskom jeziku 2002. godine pruža podršku sustavu obrazovanja na hrvatskom jeziku. U njihovo ime prisutnima se obratila predsjednica Željka Vukov koja je čestitala roditeljima i svojim primjerom posvjedočila kako su donijeli pravu odluku za svoje dijete.


Program su upotpunili tamburaši Hrvatske glazbene udruge pod ravnanjem profesorice Mire Temunović, a program je vodila bivša učenica u nastavi na hrvatskom jeziku Lucija Ivanković Radaković.

 

 

 

 

Izvor: HNV

Foto: HNV